17
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Yemek ücreti protestosu

Türk Sağlık-Sen tüm , Seka Devlet Hastanesi ile Derince Araştırma Uygulama Hastanesi Baş hekimliğinin önünde İş Yeri Temsilcileri, Petrol İş Şube Başkanı Yaşar Erbaş, Lastik İş Eski Başkanı ve C.H.P Baş iskele Belediye Başkan adayı Hasan Hüseyin Çakar’ın ve çalışanlarının Katılımı ile Hastane önlerinde yemek yemeyerek basın açıklaması yapan Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker ücretli öğle yemeklerini protesto etti.
Şube Başkanı Çeker çalışanlara öğle yemeği olarak ekmek içi dener ikram etti, Baş Hekimliğin önüne sefer tası koyarak eylemi sonlandırdı. Çeker eylemlerin artarak devam edeceğini söyledi.

Şube Başkanı Ömer Çeker, ardından bir basın açıklaması yaparak şunları söyledi:

Bugün burada sağlık çalışanlarından yemek ücreti alınmasını protesto ederek kurumumuzda yemek yemiyoruz. Bize ücretsiz yemeği bile çok görenlere ilk ciddi tepkimizi gösteriyoruz.

Ülkenin ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde hükümet, gözünü memurun maaşına dikmiştir. Memurların hastanelerde muayenesi karşılığı eczacıları tahsilatçı olarak kullanarak tahsilât yapan hükümet şimdi de çalışanlardan yemek parası da almaya başlamıştır. Öyle bir trajik durum ortaya çıkmıştır ki, sağlık hizmetini sunanlar çalıştıkları kurumda muayene olmak için para ödemeye başlamış, Hastanede tedavi ettikleri insanlar yemek hakkından ücretsiz yararlanırken, sağlık çalışanına bu hizmet paralı olmuştur. Maliye Bakanlığı’nın isteği üzerine yıllardır ücretsiz olan yemek hizmeti ücretli olmuş ve sağlık çalışanlarından çalıştıkları kurumda çıkan yemek için ücret alınmaktadır.

Kısacası hükümet memura verdiğini misliyle almak için kamuda çalışanlara sunduğu her hizmeti paralı hale getirmeye başlamıştır. Hastanelerde görev yapan çalışanların yemeğine göz diken Maliye her ne hikmetse diğer kamu çalışanlarından haftada 5 saat daha fazla görev yapan sağlık çalışanlarının hakkı istendiğinde hep yan çizmektedir. Görev yollukları ve ilaç paralarını geç ödemektedir. Alacağına şahin kesilip ödeyeceğine gelince karga olanların bu zihniyetten vazgeçmesini istiyor, çalışanın cüzdanından elinizi çekin diyoruz.

Bu insafsız uygulamaya imza atan Maliye Bakanlığı aynı zamanda kesintisiz bir hizmet olan sağlık hizmetinin de aksamasına neden olacaktır. Çünkü çalışanların kurumlarında ücretli yemek hizmetinden yararlanmayarak kurum dışına gitmesi ile birlikte tüm Türkiye’de saat 12.30 ile 13.30 arasında sağlık hizmeti duracaktır. Bu saatlerde vatandaşa sağlık hizmeti verilemez, bir hastaya gerekli müdahale yapılamazsa bunun sorumlusu Maliye Bakanlığı olacaktır. Çalışanlar aleyhine olan Maliye Bakanlığı’nın bu kararını hiç bekletmeden uygulamaya koyan Sağlık Bakanlığı ve hastane yöneticileri de vebal altındadırlar.

Biz Türk Sağlık-Sen olarak bugün Türkiye genelinde aynı anda yaptığımız bu eylemle hastanelerde yemek yemiyoruz. Yemeği paralı yapan ve buna ses çıkarmayan tüm idarecileri protesto ediyoruz. Süreç böyle devam ederse tüm öğle izinlerinde sağlık çalışanları hastane dışına çıkacak ve öğle izinlerini tam olarak kullanacaklardır. Hastanelerde oluşabilecek her türlü sorumlulukta artık çalışanlara ücretli yemek verenlerin omuzlarındadır.

Ülkeyi yönetenlerin bu vurdumduymazlığına Türk Sağlık-Sen olarak gerekli tepkiyi göstermeye devam edeceğiz. Yemeklerden ücret alınması ile ilgili olarak açtığımız dava halen sürüyor. Daha öncede yemeğime göz dikme kampanyası düzenlemiştik Bugünde hastanelerde yemek yemedik. Eylemlerimiz ve girişimlerimiz sonuç alınana kadar devam edecektir. Asla yılgınlık göstermeyeceğiz. Türk Sağlık-Sen olarak buradan bir kez daha Maliye ve Sağlık Bakanlığı yöneticilerine sesleniyor; yanlıştan dönün bir kez de çalışanlar için hayırlı bir işe imza atın diyoruz.

..
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 22:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?