3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Görevlerini tamamladılar

Pakistan'da meydana gelen deprem felaketi sonrası bölgeye giden Kocaeli Yüksek Öğretim Derneği Medikal Ekibi (KYÖD) ile Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) üyesi 7 kişilik ekip 9 günlük görevlerini başarı ile tamamlayarak İzmit'e geri döndü.

Ekip Şefi doktor Hakan Tanta, doktor Ayfer Öz, doktor Hüseyin Aktürk, hemşire Ayla Ekşioğlu, sağlık görevlisi Volkan Erencan ve 2 TRAC teknisyeninden oluşan ekip Kocaeli Valiliği Kriz Merkezi'nde aileleri tarafından karşılandı.

Yapılan çalışmaları anlatan Ekip Şefi Hakan Tanta, 15 günlük kızı doğayı bırakıp doğum gününü de Pakistan'da kutladığını ifade ederek, "Bölgede durum çok kötü. 17 Ağustos 1999 depremini yaşayan bizler, gördüğümüz manzara karşısında şoka uğradık. Günlerdir medikal bir tedavi göremeyen, elleri kolları kesik çocuklar var. Pakistan Havalimanı'ndan başlayarak gerek büyükelçiliğimiz gerek Pakistan hükümeti ve gerekse Pakistan halkı tarafından büyük bir sevgiyle karşılandık.

Pakistan halkı biz Türkler'i çok seviyor. ISAF helikopterleri tarafından yardımın hiç ulaşmadığı bölgelerde tıbbı müdahalelerde bulunduk. 360 hastaya bunların arasında el kol ayak kopmaları dahil olmak üzere medikal müdahalede bulunduk. Pek çok hastanın sağlık merkezlerine sevkini sağladık. Bölgenin dağlık olması sebebiyle daha ulaşılamayan pek çok köy var. Kızılay bölgede büyük bir sahra hastanesi kuruyor. Klorlamadan binaların kireçlenmesine kadar her yerde Türk gönüllüleri çalışıyor. Bölge halkı da bizleri bağrına bastı. Orada durum çok kötü. Ağır kış şartları gelmekte. Bir an önce barınma yerleri yapılırsa çok iyi olacak" dedi.

Çocuk uzmanı doktor Hüseyin Aktürk ise, "Bölgede evlerde yada okullarda pek çok çocuk ve kadın enkazlardan yaralı kurtulmuş. Hemen hemen hiç yaralı genç ve orta yaşlı göremedik. Evlerin keskin taşlar ile yapılmasından dolayı pek çok çocuğun elleri ve ayakları kopmuş bir vaziyette. Depremin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen hiçbir tıbbı müdahale yapılamamış. Bunların acele tedavi edilmesi lazım. Yoksa kötü şartlar nedeniyle pek çoğununu kaybedebiliriz" diye konuştu.

Pakistan'da görev yapan iki TRAC üyesi, bölgede görev yapan Türk ekiplerinin telsiz irtibatlarını sağladı. Kızılay, sağlık ve yardım ekiplerinin Pakistan'ın her yerinden telsiz bağlantılarını sağlayan ekip ayrıca Türkiye ile telsiz bağlantısı kurdu.
Aileleri tarafından coşku ile karşılanan ekip üyeleri hep bir ağızdan dost ve kardeş ülke Pakistan'a yardım çağrısında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 23:10:35
Güncelleme :27 Ekim 2005 Perşembe 21:56:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?