20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Kocaeli Üniversitesi'nde Demirel konferansı

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kocaeli Üniversitesi'nde öğrencilere yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini söyledi. 

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin davetlisi olarak öğrencilerle buluşan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "2006 Haziran'da Türkiye ve Dünya" konulu bir konuşma yaptı. Konferansa Demirel'in yanı sıra Kocaeli Valisi Erdal Ata, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, öğretim görevlileri, öğrenciler ve DYP Kocaeli İl Teşkilatı üyeleri katıldı. 

Yaptığı değerlendirmelerin ardından soruları yanıtlayan Demirel, "Siz hem Cumhurbaşkanlığı hem de Başbakanlık yaptınız. Neden o dönemlerde cumhurbaşkanını halk seçsin demediniz de şimdi cumhurbaşkanını halk seçsin diyorsunuz?" şeklindeki soruya, 40 yıllık siyasi hayatında hiçbir zaman anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edemediğini ifade ederek, "O günün şartlarında ülkenin daha önemli sorunları vardı. İğneden ipliğe her şeyi dışarıdan alıyorduk. Yolumuz, okulumuz yoktu ama şimdi şartlar değişti. Tek başına bir iktidar var. Anayasayı değiştirebilecek güçtedirler. Şartlar oluşmuştur. Zaten meyve olgunlaştığı zaman koparmazsan altına düşer. Şimdi meyve olgunlaşmış. Meyveyi koparmazsan altına düşer. Cumhurbaşkanlığı dediğiniz makam bir hizmet aracı ve halka ait. Halk niçin kendisi bunu seçmiyor da vekiline seçtiriyor. Halk vekilini seçiyor. Bırakın cumhurbaşkanını da seçsin. Avrupa'nın 27 ülkesinden 17'sinde bu seçilir hale gelmiştir. Şu anda hükümet anayasayı değiştirecek güce sahip. Kim olacaktır, ne zaman olacaktır, nasıl olacaktır, şöyle mi olacaktır, kıyafeti böyle mi olacaktır bu tartışmaların hepsi biter. Ama halka seçtirirsek halk seçmesini bilir mi? Bunu halk nasıl seçecek? İşte burada başlıyor benim kavgam. Eğer demokrasiye inanıyorsanız, halkınıza inanmayan bir demokrasi olmaz" şeklinde yanıt verdi.
Demirel, hükümet ile devlet kurumları arasında yaşanan gerginlikle ilgili olarak da, siyasi iktidar ile devletin kurumları arasında gerginlik olduğu takdirde seçime gidilmesi gerektiğini ifade etti. Süleyman Demirel ayrıca kendisinin devletin her kademesinde görev aldığını, siyasete girme gibi bir düşüncesinin olmadığını belirterek, ancak bilgi ve birikimlerini gençler paylaştığını sözlerine ekledi. 

Bin 200 kişilik kapasitesi olan salona güvenlik sebebiyle çok az sayıda öğrenci alınırken, Demirel'i öğretim üyeleri, üniversite personeli ve DYP'liler dinledi.
.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 16:40:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?