3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

7.4'lük tatbikat gerçeğini aratmadı

Kocaeli Valiliği Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından, SEKA arazisi üzerinde deprem tatbikatı yapıldı.

İstanbul, Tekirdağ ve Edirne Afet Kurtarma Birliği, Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, 15. Tümen Komutanlığı, Uzunçiftlik Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Telekom ve Sedaş ekiplerinin yanı sıra izciler ve öğrencilerden oluşan 383 kişi ile 70 aracın katıldığı deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Tatbikatı Kocaeli Valisi Erdal Ata, Kocaeli Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Ethem Dikmen ve il protokolü izledi. Tatbikatta senaryo gereği İzmit, Gölcük, Karamürsel, Derince ve Körfez İlçeleri'nin etkilendiği 7.4 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Gölcük ve Kocaeli Devlet Hastaneleri'nde orta hasar meydana geldi. İlçelerde deprem korkusu nedeniyle kargaşa ve yağmalama yaşanırken, kanalizasyon ve su şebekeleri de hasar gördü. Bazı semtlerde yangın çıkmasına neden olan depremde, kurtarma birimlerine 117 kişinin öldüğü, 150'si ağır olmak üzere 850 yaralının bulunduğu bildirildi.

Tatbikatta deprem bölgesi ilk olarak jandarma ekipleri tarafından kordon altına alındı. Mahalle Afet Gönülleri (MAG), enkazlarda bulunan yaralıların yerini tespit ettikten sonra, olay yerine Sivil Savunma ekipleri ve gönüllü kurtarma timleri çağırıldı. Enkaz altında kalan yaralıların yakınları enkaz bölgesinden güçlükle uzaklaştırıldı. Rollerini abartan yakınlarına ulaşmak isteyen vatandaşların feryatları ise, enkaz altında kalan vatandaşların feryatlarını bastırdı. Ortalığı kaplayan duman bulutları bazı oyuncuları zor durumda bırakırken, son teknoloji ürünü cihazların yanı sıra arama kurtarma köpekleri de enkazlarda yaralı ve ölü aradı.

Enkazlardan çıkartılan cesetler cenaze nakil araçları ile alanda bekleyen defin yerine götürüldü. Üç imamın görev aldığı alanda cesetler ise kurulan bir çadırda toplandı. Tatbikatta çıkan yangınlar itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken, enkazlardan çıkan yaralılar da hızlı bir şekilde hastanelere ulaştırıldı. Bir fabrikada yaşanan patlama nedeniyle oluşan radyoaktif sızıntıdan etkilenen vatandaşlara sivil savunma ekipleri tarafından müdahalede bulunuldu. 50 tatlı gökdelende mahsur kalan bir vatandaş, yine kurtarma ekipleri tarafından aşağıya indirildi.

İzmit'teki deprem tatbikatı başarılı bir şekilde sona ererken, Kocaeli Valisi Erdal Ata, görev alan ekipleri başarılarından dolayı kutladı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 12:20:08
Güncelleme :1 Ekim 2005 Cumartesi 10:44:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?