6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Dünyanın en büyük Kur'an-ı Kerim sayfası

Dünyanın en büyük el yazması Kur'an-ı Kerim sayfası, Adapazarı'nda 17 Ağustos Camii'ndeki yerini aldı. Ünlü hattat Enver Boz'un 3 ayda tasarladığı sayfa, kızı Engül Boz tarafından 3 ayda işlendi.

Adapazarı'nda 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından yeni yerleşim bölgesi olan Karaman'da yaptırılan 17 Ağustos Camii tamamlanmak üzere. 2003 yılında yapımına başlanan ve halen ince inşaatı süren camide, Sakaryalı ünlü hattat Enver Boz, kızı Engül Boz ve 17 kişilik bir ekip tarafından tezyinat işleri yapılıyor.

2 bin metrekare kapalı alana ve 3 bin kişi kapasitesine sahip caminin en büyük özelliği ise, mihrabının üzerine yaptırılan 5 metre 20 cm boyunda ve 4 metre genişliğindeki el yazması Kur'an-ı Kerim sayfası. Hattat Enver Boz tarafından 3 ayda hazırlanan sayfa, halkla ilişkiler mezunu olmasına rağmen çocuk yaştan beri babasının yanında çalışan kızı Engül Boz tarafından işlendi. Hattat Enver Boz, "Kur'an-ı Kerim'in ilk iki sayfasını deri üzerine yazdım. Bu işlem, tam 3 ayımı aldı. Benim işim bittikten sonra ise kızım Engül, bunu büyük bir özenle 3 ayda tamamladı" dedi.

35 yıldan bu yana cami başta olmak üzere, dini tesislerde onarım ve süsleme çalışması yaptığını söyleyen Enver Boz, "Şu ana kadar 50'dan fazla cami inşaatında çalıştım. 10 tane de tarihi eseri onardım. Ancak burada farklı bir keyifle çalıştım. Burada yaptığımız her şey ilk olma özelliğini taşıyor. Osmanlı'nın torunu olarak böyle bir eser ortaya çıkarmaktan dolayı çok mutluyum" diye konuştu.

Yapılan eserin Guinness Rekorlar Kitabı'na girebileceğinin söylendiğini kaydeden Boz, "Herkes yaptığımız işi çok beğeniyor ve Guinness Rekorlar Kitabı'na gireceğini söylüyor. Böyle bir şey olursa bundan çok memnun olurum. Fakat bizim böyle bir iddiamız yok" dedi.
Kur'an-ı Kerim sayfasının yazılarını yazan 23 yaşındaki Engül Boz ise, ortaya çıkan eserden gurur duyduğunu ifade etti. Küçük yaşlardan bu yana babasının yanında çalıştığını söyleyen Engül Boz, "Böyle bir eser ortaya çıkardığımız için mutluyum. Bu sayfayı hazırlarken çok duygulandım. Her harfin anlamını bilerek yazdım. Hata yapmamak için çok titiz çalıştım. En büyük desteği de babamdan gördüm" diye konuştu.

Yeni Yerleşim Bölgeleri Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yunus Özçelik de, deprem sonrasında bölgede yaptırılan caminin ilkler arasında yer alması için çalışma başlattıklarını söyledi. Özçelik, 17 Ağustos Camii'nde dev Kur'an-ı Kerim sayfasının yanı sıra Esma-ül Hüsna'nın da tek tek demirden dövülerek, el emeğiyle hazırlandığını söyledi. Özçelik, "Camide ses akustiğini sağlayacak bir sistem mevcut. Minareler çelik kontrüksiyondan. Yalıtım yaparken ağırlıktan kaçınmak için polyester malzeme kullanıldı. Camide mihrap, minber ve kürsü mermerden yapılarak duvar ve direk kaplamaları traverten mermerden yapıldı. 17 Ağustos Camii'nde ayrıca 620 kişi kapasiteli konferans salonu, kütüphane, gasilhane, Diyanet Yayınları satış yeri bulunuyor. Camimiz, 17 Ağustos 2006'da düzenlenecek törenle hizmete girecek" dedi.

 

.
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 19:36:33
Güncelleme :26 Nisan 2006 Çarşamba 01:36:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?