5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Orta hasarlı binalara deprem kontrolü

Sakarya Valisi Nuri Okutan,depremde hasar gören orta hasarlı binaların onarılması konusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Okutan anlaşmaya göre, hazırlanan kanun tasarısıyla, orta hasarlı binaların ek belge istenmeksizin, depreme dayanıklılığına bakılarak ruhsatlandırılacağını belirtti.

Vali Okutan, yaptığı açıklamada,norta hasarlı binalarla ilgili tasarının önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaşacağını kaydetti.

Tasarısıyla birlikte orta hasarlı binaların ek belge istenmeksizin, depreme dayanıklılığına bakılarak ruhsatlandırılacağının altını çizen Okutan, orta hasarlı binalarla ilgili ruhsatlandırma sorununun ortadan kalkacağını ifade etti.

Bu tasarının fırsat olduğunu dile getiren Okutan, orta hasarlı bina sahiplerinin en kısa süre içerisinde güçlendirme çalışmalarını yapması gerektiği uyarısında bulundu.

Onarımı daha önce başlamış ya da başlamamış orta hasarlı binalarda 2 yıllık bir süre uzatımının söz konusu olduğunuanlatan Okutan yapı denetim firmalarından onay alamayan binaların da yıkılacağını belirtti.

Okutan şunları söyledi: "Orta hasarlı binalarda ruhsat almada sorunlar oluyordu. Yani tapu ve benzeri sorunlar çıktığı için ruhsat alınmakta zorlanılıyordu. Şimdi sadece yapı denetim elemanlarının raporları dikkate alınarak 'bu binada oturulabilir, depreme dayanıklıdır' dendiği anda, ruhsatlandırması söz konusu olacak. Bu bir fırsattır diye düşünüyorum. Bütün vatandaşlarımızın başka bahaneye gerek olmaksızın şimdiden yapı denetim elemanlarıyla diyaloğa geçerek, en kısa süre içerisinde tamiratlarını, bakımlarını yaptırması gerekir.Oturulabilir raporu olmayan binalara elektrik ve su gibi kamu hizmetleri verilmemesi gerekiyor.Vatandaşlarımız başka bir bahaneye sığınmaksızın yapı denetim firmalarına giderek oturulabilir raporu almaları gerekiyor."

Onarımı daha önce başlamış ya da başlamamış orta hasarlı binalarda 2 yıllık bir süre uzatımının söz konusu olduğunuanlatan Okutan, yapı denetim firmalarından onay alamayan binaların da yıkılacağını söyledi.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 10:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?