3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kan sorunu çözülüyor

Türk Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, 2006 yılının 7. ayına kadar Türkiye'de kan sorununun çözüme kavuşacağını ve bilgisayar ortamında hastanelerin kan ihtiyaçlarını göreceklerini söyledi.

Sakarya Devlet Hastanesi'nin bahçesinde oluşturulacak olan Kan Merkezi'ne tahsis edilen yerle ilgili protokol, Sakarya Valisi Nuri Okutan ve Türk Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali arasında imzalandı. Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, kanın Türkiye'de büyük bir problem olduğunu ancak bugüne kadar bunun üzerine kimsenin kalıcı çözümlerle gitmediğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Ülkemde bir elinde kan torbası, bir elinde reçete sokaklarda kan aramakla meşgul olan vatandaş görmek istemiyorum' sözünden hareket ederek sorunu çözmek için çalıştıklarını söyledi.

Küçükali, "Bunun bir adımı da Sakarya'da gelişiyor. Tabi bu kolay olmuyor. 2006 yılının 7. ayının sonu itibariyle eğer Sağlık Bakanlığı bizi tam yetkilendirirse kan problemini çözeceğiz. Tüm hastanelerle entegre oluyoruz. Altyapıyı tamamladık, yazılımları bitirdik. Bilgisayar ortamında hastanelerin haftalık ameliyatlarını göreceğiz. Kan ihtiyaçlarını ve kan gruplarını da göreceğiz. Dolayısıyla biz ameliyata hasta gitmeden, onun ihtiyacı olan kanı hastanenin ilgililerine makbuz karşılığı teslim etmiş olacağız. Sonra hasta sahibi hiç bir şekilde ödeme yapmadan, hastanede sanki ameliyathanede lazım olan bir eldivenmiş gibi, kanı da kendi içinde sirküle ederek, hasta sahibinin haberi olmadan hastanın ihtiyacı karşılanmış olacak. Tabi bu anlattığımız bu kadar kolay mı? Gayet tabi değil. Bunun ciddi bir maddi boyutu var. 150 milyon Euro gibi bir parayla karşılaşıyoruz. Bu manada Sağlık Bakanlığı'ndan parasal destek değil, ekipman desteği bekliyoruz. Bu arada had safhada doktor ihtiyacı olabilir. Teknisyen ihtiyacı olabilir" şeklinde konuştu.

Kan işinin gönüllülük ilkesine bağlı olduğunu vurgulayan Küçükali, 'kana kan' uygulamasının ise yanlış olduğunu ifade etti. Yapılacak olan merkezde teknolojik yapılanmanın da sağlanacağını belirten Küçükali, yıl sonuna kadar merkezin hizmete gireceğini ve yaklaşık bir milyon YTL para harcanacağını kaydetti.

Sakarya Valisi Nuri Okutan ise, bölgede yaşanan doğal afet ve kazalarda en büyük ihtiyacın kan olduğunu belirterek, yapılacak olan merkezle sorunun aşılacağını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 10:33:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?