5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Bölgesel kuş gribi zirvesi

Sakarya'da yapılan bölgesel kuş gribi zirvesine katılan sektör temsilcileri, kuş gribi konusunda sektörün çökme noktasına gelmesinde basının büyük rol oynadığını iddia etti.

Adapazarı Ticaret Odası ve Sanayi Odası (ATSO) ile Ticaret Borsası tarafından düzenlenen bölgesel kuş gribi zirvesi, ATSO toplantı salonunda yapıldı. ATSO Başkanı Erol Öztürk ve Ticaret Borsası Başkanı Cahit Kılıç'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Bilecik, Kocaeli, Düzce, Gebze, Bolu ve Sakarya Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Başkanları, entegre tesislerinin yöneticileri ve beyaz et yetiştiricileri katıldı. Toplantının düzenlenmesinde öncülük eden ATSO Başkanı Erol Öztürk, kuş gribi sebebiyle sektörün büyük bir kayıp içinde olduğunu vurguladı. Türkiye'nin yüzde 15 oranında ki beyaz et üretiminin Sakarya bölgesinde karşılandığını ve Sakarya'da 2 bin civarında üretici ve yetiştirici bulunduğunu belirten Öztürk, bu tesislerin yatırım tutarının ise 220 milyon doları bulduğunu kaydetti. Sakarya'nın ayda 50 milyon YTL beyaz et üretiminden girdi sağladığını vurgulayan Öztürk, 30 bin civarında insanın bu sektörden geçimini sağladığını ifade etti.

Toplantıda Sakarya'nın en büyük entegre tesisi olan Şen Piliç Gıda Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Veteriner Hekim Burhan Ünlü, kuş gribiyle ilgili geniş bilgi verdi. Bu güne kadar hiçbir entegre tesisinde kuş gribi vakasının görülmediğini ve bu tesislerdeki beyaz etin rahatlıkla tüketilebileceğini dile getiren Ünlü, ancak basının yanlış yönlendirmesi sebebiyle sektörün büyük bir yara aldığını kaydetti. Ünlü, kuş gribinden önce günde 300 bin ton beyaz et satışı gerçekleştirdiklerini belirterek, şimdi bu rakamın sadece 3 bin tona düştüğünü söyledi. Dünyada bugüne kadar birçok ülkede kuş gribi vakası görüldüğünü dile getiren Ünlü, ancak hiçbir ülkede basının bu şekilde hareket etmediğini belirtti. Yunanistan'da da kuş gribi vakasının görüldüğünü kaydeden Ünlü, "Ancak biz Yunan basınında bir tek fotoğraf ve yazı görmedik. Sektörleri etkilenmedi. Ama Türkiye'de kuş gribi haberleri sürekli devam ediyor. Kim sorumlu gazetecilik, kim sorumsuz gazetecilik yapıyor bunu görüyoruz. Sektörün bu hale gelmesinde basının da rolü büyük" diye konuştu.

Sakarya Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı Vedat Özer ise, Türkiye'de 3 milyar dolar cirosu olan ve 2 milyon insanın direk geçimini sağladığı sektörün bu hale gelmesinde yanlış bilgilendirmenin büyük bir payı olduğunu kaydetti. Yanlış bilgilendirme sonucu sektörün çökme noktasına geldiğini savunan Özer, "Şimdi bunun vebalini kim üstlenecek? ABD Başkanı Bush, Irak'ı işgali sonrasında kitle imha silahları bulamadı. Yanlışlıkla bir ülke işgal edildi. Şimdi aynı şey bizde tavuk sektöründe yaşanıyor. Yanlış bilgilendirme sektörü batırıyor. Bu işten ekmek yiyen milyonlarca insan işsizlik ve yoklukla karşı karşıya bırakılıyor. Yapılması gereken şey halkı aydınlatarak beyaz etin yeniden tüketilmesini sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şemsi Bayraktar da, basının tehlikeyi çok abarttığını ve hiçbir entegre tesiste kuş gribi olmamasına rağmen entegre tesislerinde zan altında kaldığını ve halkın tavuk tüketmediğini söyledi. Toplantıda sektörün sorunlarını dile getiren yöneticiler, hükümet tarafından sektöre yapılan yardımın yeterli olmadığını dile getirdi.

Sakarya'da yapılan bölgesel kuş gribi zirvesi sona ererken, zirve sonunda sektör temsilcilerinin katılımı ile bir deklarasyon yayınlandı.

Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Bilecik ve Yalova illerinin ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, ziraat odaları başkanları ile bu illerdeki sektör temsilcileri ve üretici temsilcilerinin katıldığı toplantı sonunda, bir deklarasyon yayınlandı. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, alınan kararları kapsayan deklarasyonu kamuoyuna açıkladı. Deklarasyonda alınan kararlar, "Entegre tesislerde hijyenik şartlarda üretilen ve kesilen ambalajlı ve markalı ürünlerin tüketilmesinde hiçbir sakınca olmadığından, tüketimde oluşan daralmanın aşılabilmesi için başta T.B.M.M., Türk Silahlı Kuvvetleri, hastaneler, okullar, hapishaneler ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, beyaz et ve yumurta tüketiminin teşvik edilerek, halkımız üzerindeki olumsuz psikolojik etkinin ortadan kaldırması sağlanmalıdır. Kuş gribi bir üst solunum yolu hastalığı olduğundan, tüketim ve sindirim yoluyla bulaşması mümkün değildir.

Hükümetimizce sadece entegre tesisler için alınan destekleme tedbirlerinin, bir bütün olarak uygulanabilir hale gelmesi için, fason bakım üreticileri, entegre tesisler, yem üretim tesisleri, pazarlama firmalarının da destek kapsamına dahil edilmesi ve sektöre yönelik 1 yılı ödemesiz, düşük faizli, uzun vadeli kredi desteğinin verilmesi. İtlafın gerçekleştirileceği kesimhanelere kilo başına verilecek olan 10 YKr desteğin, 50 YKr'ye çıkartılması. Damızlık tavuk üretiminin verimli hale gelebilmesi için, 1 yıl süre gerektiğinden, sektör için büyük öneme haiz damızlık tavuk üreticilerinin desteklenmesi. Köylerde ve kırsal kesimde açıkta yapılan kanatlı yetiştiriciliğinin ve bölgeler arası sevkıyatının, ilgili kurumlarca sıkı denetim altına alınması. Sektörün yeniden canlanabilmesi için beyaz et ve yumurta ithalatının önlenmesi. Yazılı ve görsel medyada çıkan bilimsel dayanaktan yoksun haber ve yorumlar beyaz et ve yumurta sektörünü tuş etmiş, ülke ekonomisine büyük zarar vermiştir" şeklinde ifade edildi.

Öte yandan, sektör temsilcileri kuş gribi haberleri konusunda basını daha sorumlu davranmaya davet etti.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 23:35:18
Güncelleme :22 Ocak 2006 Pazar 01:15:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?