6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Greyfurt, sağlık kaynağı

C vitamini kaynağı olarak bilinen greyfurt, olumsuz düşünceleri ve kıskançlık, hayal kırıklığı gibi durumları ortadan kaldırıyor.

Kandaki şeker değerlerini düşüren greyfurt aynı zamanda dişetlerini de koruyor ve ince bağırsaklarda bazı maddeleri yok ederek sağlıklı bir hayat sunuyor.

Greyfurdun, kafa karışıklığı, kıskançlık ve hayal kırıklığı gibi olumsuz düşünce durumlarına iyi geldiği tespit edildi. Canlandırıcı karakteri ile kararsızlık, sürüncemede bırakma ve geçmiş için kaygılanma durumlarında fayda sağlayan greyfurdun, manik ve depresif arasında gidip gelen durumlarda da yardımcı olduğu belirlendi.

Bilim adamları, günde iki greyfurt yemenin dişeti hastalıklarına karşı mücadelede birebir olduğunu açıkladı. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, greyfurt vücuttaki C vitamini seviyesini artırıyor, dişetlerindeki kanamayı durduruyor. Antioksidan etkisi olan C vitamini, kandaki şeker değerlerini düşürürken aynı zamanda dişetini koruyor. İngiliz Ağız Sağlığı Derneği tarafından 58 kişi üzerinde yapılan araştırmada, deneklere günde iki greyfurt yedirildi ve dişetlerinin eskisinden çok daha sağlıklı olduğu görüldü.

San Diego'daki bir klinikte görevli bilim adamları da greyfurdun zayıflamayı desteklediğini ortaya çıkardılar. Bir deneyde yemekten önce yarım greyfurt yiyen insanların kanında daha az miktarda insulin ve glikoz bulundu. Netice itibarıyla greyfurt şekerin vücutta eritilmesini desteklediğinden şeker yağa dönüştürülüp vücut tarafından depolanmıyor.

Greyfurt, diğer tüm turunçgiller gibi sitrik asit içeriyor. Acımsı ekşi bir tadı olan sitrik asit, aslında tüm turunçgillere bu karakteristik tadı veriyor. Ancak, ürünün yetiştiği iklime, ağacın ırkına ve daha birçok nedene bağlı olarak, meyve içeriğindeki şeker oranı değişik olabiliyor. Greyfurdun tipik acımsı tadı, narinjenin adlı kimyasal bileşikten ileri geliyor. Greyfurt meyvesi içeriğinde şekerler, flavanoidler, kumarin ve psoralen türevleri bulunuyor.

Greyfurtla ilgili bilinmesi gereken başka önemli noktalar da var. İlaçla greyfurt suyu içilmemeli. Tablet olarak alınan ilaçların etkisini artırabilen greyfurt suyunun, bazı durumlarda ölüme bile neden olabileceği belirtiliyor.

Greyfurdun diğer sebze ve meyvelere oranla C vitamini oranı:
Brokoli: 1 kase (116 miligram), portakal suyu: 1 bardak (97 miligram), çilek: 1 kase (84 miligram), portakal: 1 tane (75 miligram), greyfurt: 1 tane (67 miligram).

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 10:39:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?