16
Mayıs
2024
Perşembe
TEKİRDAĞ

20 bin dönüm ekili arazi sular altında

Trakya'da etkili olan yağışlar Hayrabolu'daki tarım alanlarına büyük oranda zarar verdi. Yaklaşık 60 bin dönüm ekili alanın selden etkilendiği belirtilirken, bu alanlardaki verimin yarı yarıya düşeceği ifade edildi. 

Tekirdağ'da önceki gün kuvvetli sağanak yağışla birlikte bir kişinin ölümüne neden olan sel felaketi, çiftçileri de zor duruma soktu. Yazın küresel ısınmadan kaynaklanan aşırı sıcaklar nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler şimdi ise sağanak yağışın meydana getirdiği sel nedeniyle zor günler yaşıyor. Buğday ekili tarlalarının sular altında kalmasından dolayı tedirgin olan çiftçiler, veririm yüzde 50 düşeceğini söyledi. Hayrabolu ilçesinde 35 yıldır çiftçilik yapan Halil Önal, her yıl sel felaketinden ya da sağanak yağışlardan dolayı büyük zarar gördüklerini söyledi. Hayrabolu havzasında 60 bin dekar ekili tarım arazisi olduğuna dikkat çeken çiftçi Önal, "Her yıl yağan yağmurlardan dolayı Hayrabolu havzası 50-60 bin dekar su altında kalıyor. Mahsulümüzde yeni ekildiği için ayrıca su altında kalan mahsul patlamadığı için bozulma tehlikesi yaşıyor. Çıkmış buğdaylarımızın bir kısmı da çürüme tehlikesi ile karşı karşıya. Şuanda tüm mahsul su altında, devletimiz çiftçilerimize yardımcı olması gerekiyor.
 
Tarlalarımızda buğday ekili. Sel nedeniyle mahsulde yüzde 50 verim düşüklüğü bekliyoruz. Şuanda 20 bin ekili alan var. Çiftçi için sular altındaki alanlara başka bir şey ekmek mümkün değildir. Bunun için ek masraf yapması gerekiyor, bu durum çiftçimiz için büyük zarardır, devletimizden yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Hayrabolu Belediye Başkanı Şener Çelikayar, "Hayrabolu ovası şiddetli yağan yağmur sonrasında toplanma havzası olarak yaklaşık 10 saat sonra bütün su bu arazide toplandı. Hayrabolu'da biz her yıl bunu yaşıyoruz. Bizden önceki zamanlarda sanayi sitemizde sular altında kalmıştı. Tahminen 60-70 bin dönüm tarım arazimiz su altında kalıyor. Ürünlerin bundan sonraki durumları risklidir. Bu üründen beklenen hasılayı elde etmek gerçekten çok zordur. Ya bu arkadaşlarımız burayı bozacaklar. Önümüzdeki mahsul döneminde ayçiçeği, şeker pancarı veya bir başka tarım için burayı değerlendirebilirler. 24 saat boyunca bu sular çılgın gibi aktı buradan. Tahminen 60 bin dönümlük alan sel sularından etkilendi" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 18:37:53
Güncelleme :19 Kasım 2007 Pazartesi 18:43:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?