3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

5.1'lik deprem paniği!

Marmara bölgesi, dün gece 23.54’te merkez üssü Marmara Ereğlisi açıkları olan depremle sallandı. Marmara Denizi kıyısındaki tüm kentlerde hissedilen deprem panik yarattı.

Marmara Denizi’nde, merkez üssü Tekirdağ’a bağlı Marmara Ereğlisi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara Denizi kıyısındaki bütün illerde hissedilen deprem başta İstanbul olmak üzere korku ve paniğe neden oldu. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, dün gece saat 23.54’te meydana gelen depremin derinliğini 14.9 kilometre olarak açıkladı.

Trakya bölgesinde ve İstanbul’da depreme uykularında yakalananlar sarsıntıyla birlikte kendilerini sokağa attı. Deprem ilk belirlemelere göre can ve mal kaybına neden olmadı. 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından 00.00’da 3.2 ve 00.05’te 2.8 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha yaşandı. Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, Marmara Ereğlisi’nin Marmara Denizi’ndeki aktif yerlerden biri olduğunu söyledi. Bu fayın zaman zaman orta büyüklükte deprem ürettiğini belirten Kalafat, bu depremin can kaybı ve hasara neden olabilecek bir deprem olmadığını vurguladı.

EN SON ÖNEMLİ DEPREM 2011'DE 5.2 BÜYÜKLÜĞÜNDEYDİ

Bölgede son önemli depremin, 25 Temmuz 2011'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki sarsıntı olduğu belirtildi. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kuzey kolunun, İzmit Körfezi-Adalar açıklarından Marmara Denizi'nden geçerek Mürefte-Şarköy'e bağlandığı ve oradan Saroz Körfezi'ne uzandığı anlatılan açıklamada, şöyle denildi: “Bu yüzden özellikle bugün meydana gelen depremin olduğu bölge, Batı Marmara'nın en aktif yöresi olarak nitelendirilip, burada sık aralıklarla hafif ve çok hafif şiddette depremler meydana gelmekte olup, 2-3 yılda bir orta büyüklükte depremler kaydedilmektedir. Aletsel dönemde deprem bölgesinde meydana gelmiş en etkili deprem, 1942 yılında olan 5.7 büyüklüğündeki Marmara Denizi depremidir.Bölgede bulunan aktif tali kırıklar zaman zaman bu büyüklükte depremler üretmektedir. Bu depremin can ve mal kaybına neden olmaması beklenmektedir. Bölge, I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması, afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.”

6 ARTÇI DEPREM OLDU

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden (UDİM) yapılan açıklamada, Marmara bölgesinin genel olarak I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer aldığı ifade edilerek, deprem sonrasında büyüklükleri 2.2 ile 3.2 arasında değişen 6 adet hafif şiddette artçı deprem meydana geldiği kaydedildi.

PROF. ERCAN: MARMARA'DA YAKIN ZAMANDA BÜYÜK DEPREM OLMAZ

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük depremler olagelecektir” dedi.

Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı açıklama yapan Ercan, depremin, Marmara Ereğlisi önünde, 7.0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediği konumda, ayrıca odak 15 kilometre derindeki granit kabuğu derinliğinde olduğunu kaydetti.

Ercan, şöyle devam etti:

“Deprem bu bölgede gerginliğin biriktiğini gösteren kabukta, güre boşalırken yaptığı çıtırtılardır. Ancak bunlara bakarak, 'deprem olacak' demek doğru olmaz. Biz jeofizikçiler, bu küçük depremlerin konumsal, ayrıca süresel dağılımına bakarak bir yoruma varırız. Bugüne dek alınan depremcik ölçüleri, depremcik dağılımının Sivriada'dan Mürefte'ye dek çizgisel olduğunu göstermiştir. Bu bilgi, anılan aralıkta bir kırılma olacağını gösterir. Ancak, depremcik yoğunluğunun Mürefte-Marmara Ereğlisi-Büyükçekmece arasında yoğun, Büyükçekmece-Sivriada arasında seyrek olması şunları söyler; Kırılma iki depremle, iki parçalı olacaktır. Yer kabuğunun batı parçası, doğuya göre daha gevrektir. Depremlerden ilki Bakırköy önünde 6,3 ile 6,7 arasında gerçekleşecektir. Özetle, Marnet ağı ile yakın denetim altında olan Marmara'da yakında deprem olacağına ilişkin hiçbir gösterge yoktur. Buna karşın deprem olacak deniyorsa, bunu bilim dışı bir 'yaygara' olarak değerlendirmek gerekir. 2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük deprem ile depremcikler olagelecektir.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2012 Cuma 09:22:47
Güncelleme :8 Haziran 2012 Cuma 09:23:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?