3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Aile hekimliği uygulaması

İl Sağlık Müdürü Dr. İlyas Çolak, bu yıl pilot iller arasına alınan Tekirdağ'da aile hekimliği uygulamasının en geç Ağustos ayında tam verimli olarak hayata geçirileceğini söyledi. Tekirdağ'da sağlık veritabanının büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Dr. Çolak, "Aile hekimliğini tam olarak verimli başlatmak için Ağustos ayını bekliyoruz ancak hekimlerin eğitimlerini uygulama başladıktan sonra verirsek Mart ayında aile hekimliğini başlatabiliriz" dedi. 

Aile hekimliğinde 2008 yılı pilot iller arasına alınan Tekirdağ'da uygulamanın en geç Ağustos ayında başlayacağını ifade eden Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. İlyas Çolak, 2007 verilerine göre Bakanlıktan tahmini 193 aile hekimi olacağının bildirildiğini söyledi. Aile hekimliğine geçmek için adrese dayalı nüfus bilgilerinin ve vatandaş kayıtlarının sağlıklı olması gerektiğini belirten Dr. Çolak, "Tekirdağ'da son 2 yıldır bu konuda büyüm mesafe kaydettik. Şuan tüm resmi sağlık kuruluşlarımız yüzde 90 oranında vatandaşlarımızın güncel kayıtları mevcut. Kalan kısımda en kısa sürede güncellenecek. Sağlık Bakanlığı'na 2007 yılı Haziran ayı itibari ile bildirilen nüfusa göre 682 bin olarak bildirmiştik. Bize tahmini olarak Bakanlık 193 aile hekimi olacağını bildirmişti. Ancak bu sayılar şuanda güncellendi, 710 bini aştık. Hekim sayısında nüfusa göre artış olacak" dedi.
 
Tekirdağ'da fiziksel mekanlar olarak sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Çolak, bina sayısı olarak merkez ilçede 2 adet, Çorlu'da 4 adet, Saray'da ise 1 sağlık ocağı açığının olduğunu ifade ederek, "Merkezde ve Çorlu'da Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından birer sağlık ocağı yapılacak, bütün planları hazır parası da hazır. Diğerleri için kiralama yöntemini kullanacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bina konusunda bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Öte yandan hekimler konusunda da bir sıkıntımız yok. Şuan 284 doktorumuz ve 205 uzman hekimimiz var. Bakanlığın 2007 verilerine göre tahmini olarak verdiği 193 aile hekimi sayısı için yeterli personelimiz var. Hekimlerimizin tek endişesi ise sanayisi olan Tekirdağ'da hekimler özel işyerlerindeki aldıkları ücretleri alamayacaklarını düşünüyor. Ücretlerinin düşmesinden endişeliler onun dışında aile hekimliğine sıcak bakılıyor. Edirne örneği önümüzde onlardan gelen hekim bazındaki bilgiler buradaki hekimler için bir
referans olarak görülüyor" diye konuştu. 

Aile Hekimliği konusunda hekimlerin 3 ay süre ile eğitime alınacağını ifade eden Dr. Çolak, Kırklareli ve Tekirdağ'ın aynı anda eğitime alınarak personelin aile hekimliğine hazırlanacağını söyledi. Aile hekimliği uygulaması başlamadan önce eğitimler tamamlansın şeklinde bir karar çıkarsa uygulamanın en geç ağustos ayında başlayacağını belirten Dr. Çolak, "Elimde bu eğitimleri almış 10 personelim var. Hekimlerin üç aylık eğitim süreçleri sistem başladıktan sonra yapılabilir denebilirse biz Mart ayında aile hekimliğini başlatacak durumdayız" dedi. 

Aile Hekimliği uygulamasında ciddi bir hekim açığı olmayacağını savunan Dr. Çolak bölgesel planları bir hekime yaklaşık 3 bin 500 kişi düşecek şekilde ayarladıklarını, şuanda merkez ilçedeki sağlık ocaklarında uzman hekimler ile birlikte 60 civarında hekim olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 13:40:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?