3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

AKUT tırı Tekirdağ'da

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Halkla İlişkiler Koordinatörü Melih Çardak, "Hedefimiz, AKUT'un 13 yıllık bilgi ve birikimlerini paylaşmaktır" dedi.


AKUT'un eğitim TIR'ı, "İletişim hayattır, geleceğimizi birlikte kurtaralım" projesi kapsamında deprem eğitimi için Tekirdağ'a geldi. Şehir merkezindeki Tuğlalı Park'ta eğitim çadırı hazırlayan AKUT ekibi, vatandaşlara deprem anında yapılması gerekenleri anlattı. Sinema sanatçısı ve AKUT Halkla İlişkiler Koordinatörü Melih Çardak, hedeflerinin 81 ilde AKUT'un 13 yıllık bilgi ve birikimlerini paylaşarak eğitim vermek olduğunu söyledi. Depremden zarar görmeden ya da en az zararla kurtulmak için deprem öncesinde hazırlık yapmanın şart olduğunu ifade eden Çardak, "Deprem hazırlığının temeli, depremin öncesi, sırası ve sonrasındaki tüm uygulamaların planlanmasıdır. Bilindiği üzere ülkemizin yüzde 95'i deprem riski taşımaktadır. Yerleşim alanlarının, dolayısıyla nüfusun çoğunluğunun deprem bölgesinde bulunması, çarpık yapılaşma, toplumun bu konuda yeterli bilince ve bilgiye sahip olmaması, ülkemizde meydana gelen depremlerde can ve mal kaybının büyük boyutlarda olmamasına sebep olmaktadır. Bu doğrultuda
toplumsal bilinci artırma ve olası bir depremden en az zararla kurtulmak için kişilerin deprem eğitimi alması çok önemlidir. Ciddi bir ön hazırlık süreci sonrasında hayata geçirdiğimiz bu proje çerçevesinde tüm yurtta valiliklerimiz koordinasyonuyla 'Deprem öncesi, sırası, sonrası' konulu resim sergisi, deprem temalı eğitim filmleri, Türkiye'nin önemli ve geniş bir kesim tarafından sözü dinlenen sanatçılarının deprem uyarı filmlerini izleyicilerin de katılımıyla depremden korunma temalı doğaçlama tiyatro gösterisi, halka açık deprem semineri planlandı. Bu projenin en önemli ve kalıcı parçası olarak da, 1 milyon adet olarak basılan engelliler, çocuklar ve ebeveynler gibi toplumun tüm kesimleri için hazırlanmış deprem eğitim el kitabımızla projemiz Türkiye'nin en kapsamlı gezici eğitimine dönüştü" şeklinde konuştu.


Afete hazırlık konusunda toplumda önemli bir bilinç düzeyi oluşturmayı hedeflediklerinin kaydeden Çardak, "Bu projede, doğal afetler konusunda bilgili ve hazırlıklı olmanın toplumlar açısında hayati bir konu olduğu, ancak afete hazırlık konusunda toplumumuzda çok ciddi eksiklikler, hatta ölümcül yanlış bilgiler bulunduğu gerçeğinden hareket ediyoruz" dedi.


Tuğlalı Park'ta kurulan AKUT TIR'ı vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. TIR içerisinde kurulan resim sergisini gezen vatandaşlar, Türkiye'nin gerçeği olan deprem için eğitimli olmanın şart olduğunu ifade etti. Tekirdağ Vali Vekili Erdoğan Özdemir ve Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün de AKUT TIR'ını gezerek, Melih Çardak'tan bilgi aldı.


2 gün daha Tekirdağ'da kalacak olan AKUT TIR'ı, daha sonra İstanbul'a dönerek projeyi tamamlayacak.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 17:33:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?