7
Mayıs
2024
Salı
TEKİRDAĞ

Bağcılar zor durumda

MEY A.Ş. firması tarafından satın alınan Tekirdağ İçki ve Şarap Fabrikası Müdürü Kadir Albayrak, fabrikanın artık özel bir firma olduğunu, üreticilerinin kendilerinden fiyat beklemesinin yanlış olduğunu söyledi. Üzüm üreticilerinin, özelleştirmeden önce bu konuyu ele alarak bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Albayrak, "Fabrikanın özelleşeceği 3-4 ay öncesinden belliydi. Üreticilerin daha o zaman üzüm alımı konusunda bir çözüm aramaları gerekiyordu. Üreticilerimiz bu konuda çok geç kaldılar. Fabrikamız artık özel bir firmadır. Stoğumuzun yeterli olmasından dolayı bu yıl şaraplık üzüm almayacağız" dedi.

Tekirdağ’daki bağların yaşlı bağ olduğunu ve üzüm kalitesinin gittikçe düştüğünü dile getiren Fabrika Müdürü Albayrak, "Üreticinin bağlarını yenilemesi gerekiyor. Artık devlet değil, özel sektör işin başında. O yüzden kaliteli ürünlerin alımı yapılacak. Ancak yine de üreticimizin en azından bu yıl mağdur olmaması ve ürününün elinde kalmaması için az da olsa ortalama 170 bin liradan alımlarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu. Bundan sonrası için çözüm önerilerinde de bulunan Albayrak, "Tekirdağ’daki bağların yüzde 70’i küçük çapta ve yaşlı bağlar. Üreticinin bir an önce bağını yenilemesi gerekiyor. Ayrıca bundan sonrası için anlaşmalı bağcılık modeli geliştirilebilir. Üreticiler bir tüccar ile anlaşarak sadece o kişi için üretim yapabilirler" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, bağında üzümlerini toplayan üretici Sülayman Sitar, ürününü satamadığını belirterek, böyle giderse bağını sökeceğini söyledi. Ziraat Odasının çiftçiye sahip çıkmadığını ve çiftçinin bu konuda aydınlatılmadığını belirten Sitar, "Kimse bizi bu konuda önceden bilgilendirmedi. Bu işi Ziraat Odası’nın yapması gerekiyordu; ama maalesef bize sahip çıkmadılar. Çiftçi kaderine terk edilmiş durumda. Özelleşen fabrika bu sene beyaz üzüm alıyor, onu da geçen yılki fiyattan daha düşük alıyor. Bunu almayacaksa daha önce söylemesi gerekiyordu. Dünyanın masrafını yaptık. Bir dönümüne 500 milyon lira masraf yapıyoruz. Devlet bizi teşvik etti, bağ çubuğu ekin diye, şimdi de üzümü almıyor. Sökeceğiz ne yapalım. Bu şartlarda bağcılık yapmamız çok zor. Bağımızı sökmekten başka çaremiz kalmıyor" dedi.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Öner Özen ise, konunun kendilerine intikal ettiğini dile getirerek, "Ziraat Odası’nın bu konuda bir politika belirleyip ona göre bir çalışma yapması gerekiyor. Üreticiler de artık kaliteli üzüm üretmek zorunda" diye konuştu.

iha-tekirdağ
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2004 Cumartesi 12:34:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?