22
Mayıs
2024
Çarşamba
TEKİRDAĞ

Balık halinde balık sıkıntısı

Tekirdağlı balıkçılar büyük umutlar ile açtığı yeni sezonda denizanası erime hastalığının ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Denizden sadece istavrit çıktığını kaydeden balıkçılar balık fiyatlarının yükseleceğini söyledi. 

Tekirdağ sahiline kurulan balık halinde avladıkları balıkları satışa sunan balıkçılar yeni sezonda beklentilerinin tam tersine sıkıntılı günler yaşıyor. Trakya'nın balık merkezi olan Tekirdağ Balık Hali'nde Marmara Denizi'nden sadece istavrit balığının avlayabilen balıkçıların adeta beli büküldü. Denizanası hastalığı ve mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle istedikleri balık çeşitlerini çıkaramayan balıkçılar balık fiyatlarının yükseleceğini ifade etti. 

'Kaykay' adını verdikleri balçık kıvamındaki kaygan maddenin ağları dibe doğru çektiğini ve avlanmayı imkansız hale getirdiğini ifade eden 30 yıllık balıkçı Naim Şirika bu durumun bütün balıkçıların belini büktüğünü söyledi. 

"Kaykay"ın Marmara Denizciliği'ni bitirdiğini dile getiren Tekirdağlı Balıkçı Şirika, "Artık balık tutamaz hale geldik. Yeni yeni istavrit tutmaya başladık. Bu durum balık takımlarını etkiliyor, kayıkları. Ağ kalkmıyor denizden, attığın ağ yırtılıyor. Adamlar yaralanıyor. Böyle bir denizde hastalık bu. 12 yıl önce yine yapmıştı böyle aynı şey yine oldu. O olduğu zaman balık tutamıyorsun denizde. Şuan denizden istavrit çıkıyor. Lüfer, palamut olması gerekir. Onlar geçti artık 'Kaykay' yüzünden tutulamıyor akıp gidiyor onlarda. Sadece istavrit çıkıyor, çinakop olması gerekir oda belli değil. Böyle giderse vatandaş sadece istavrit yiyecek başka balık yiyemeyecek. Dışardan Karadeniz'den tutulan balıklar gelecek onlar yenecek. Hamsi Karadeniz'de var ama Marmara'da bu hastalık yüzünden balık tutamıyor. Gırgırlar çalışmıyor, Marmara'da çeşit var ama derine giremediği için kayıklar balık tutamıyor. Palamut zaten olmadı, tonik geçti hayır etmedi kimse bir şey tutamadı. Denizanasının erimesinden kaynaklanan bir hastalık bizim dilimizde Denizanasının erimesidir" şeklinde konuştu. 

Marmara Denizi'nden şuan sadece istavrit balığının avlanabildiğini kaydeden 19 yıllık balıkçı Veli Karadeniz ise balık fiyatlarının yükseleceğini ifade etti. Hamsinin Karadeniz'den geldiğini anlatan balıkçı Karadeniz "Ben balık satıcısıyım. 19 senedir bu işi yapıyorum. Şuan istavrit var palamut yok. Bu gidişle millet aç kalacak. Denizden çıkan ufak Karadeniz hamsisine de millet doydu. İşler kötü çeşitli balık çıkmazsa balık fiyatları yükselecek. Şuanda büyük Hamsi 7-10 YTL vardır. Denizde hava sıcaklığından dolayı çeşitli balık çıkmıyor. Havalar soğuyunca balık çıkmaya başlar. Şimdi hamsi buraya Trabzon'dan, Samsun'dan hamsi geliyor. Şuan Tekirdağ'da istavrit tezgahlarda 4-5 YTL' ye satılıyor. Palamut yok geçen gün geldi çiftine 25 YTL istediler" dedi. 

Tekirdağ balık halinden balık almak isteyen satıcılar ise yaşanan sıkıntılardan en çok vatandaşın zarar göreceğini, balık fiyatlarının bu sıkıntılar nedeniyle artacağını söyledi. Tekirdağ'daki balık tezgahlarındaki balık fiyatları ise şöyle: "İstavrit 5 YTL, Tekir 10 YTL, Lüfer(tane) 5 YTL, Levrek 10 YTL, Mezgit 10, Çinekop 15 YTL, Hamsi 4 YTL, Çupra 10 YTL"

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 18:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?