3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

'Bazalika' kazı çalışmaları başladı

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki 'Bazalika' kazı çalışmaları yeniden başladı. 

Tekirdağ Müze Müdürü Akif Işın, surların ortaya çıkarılacağı kazı çalışması sonucu kazı alanını açık hava müzesi haline getireceklerini söyledi. 

Marmara Ereğlisi'nde 1992'de başlatılan 'Perinthos Bazilika' kazı çalışması projesinin bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Son olarak 2004 yılında kamulaştırılması yapılan alanda zaman zaman kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Tekirdağ Müze Müdürü Akif Işın, yapılacak son çalışmalarla surların ortaya çıkarılacağını söyledi. Işın, 1992 de başlatılan Bazalika mozaik kazı çalışmalarının 2004 yılında kamulaştırmasının bittiğini ifade ederek, tüm mozaiklerin tespit edildiğini ve zaman zaman yapılan kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Kazı alanının ortasında bir çalışma başlattıklarını kaydeden Işın, "Marmara Ereğlisi'nde Bazalika mozaiklerini zaten tespit etmiştik. Şimdi kamulaştırdığımız alanın ortasında bir çalışma daha başlattık. Ortada bulunan surları ortaya çıkararak, diğer kısımlara irtibat sağlamayı planlıyoruz. Bu çalışmaların ardından kazı alanımızın üstünü kapatarak, 500 metrekarelik alanı açık hava müzesi haline getireceğiz" dedi. 

Bazalika'nın çok eski bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Işın, "'Perinthos Bazilika' Bizans İmparatoru Anastasius (I.S 491-518) ve Justinianus (I.S 527-565) dönemine ait. Geçmişteki adıyla Heraklia (Marmara Ereğlisi), büyük bir onarım ve yeni yapılaşma dönemi yaşamış. Bu dönemde Heraklia'nin antik kaynaklarda piskoposluk merkezi durumuna geldiği yazılıdır. 1993 yılında Tekirdağ Müze Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, tabanı mozaik döşeli Perinthos Bazilikası açığa çıkarılmıştı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 21:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?