3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Çorlu Deresi zehir saçıyor

TEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi'nden geçen ve Ergene Nehri’ne akan Çorlu Deresi, çevresinde kurulu fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle zehir saçıyıor. Simsiyah akan derenin kenarında, tehlikeye rağmen çocuklar oyun oynuyor.

Çorlu’ya bağlı 70 bin kişinin yaşadığı Sağlık Mahallesi’nden geçen Çorlu Dere’sinin içler acısı hali görenleri şaşkına çeviriyor. Çerkezköy ve Çorlu’daki fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle zehir yuvasına dönen Çorlu Deresi’nde yaşayan canlı türü yok. Derenin suyunu içen veya temas eden hayvanlar telef oluyor. Simsiyah akan ve etrafına ağır kokular yayan dere yüzünden çevre sakinleri, evlerinin penceresini bile açamıyor. Çocuklar ise tehlikeye rağmen derenin kenarında oyun oynamayı sürdürüyor.

Çevre il ve ilçelerde bulunan fabrikaların atıklarının boşaldığı Çorlu Deresi’nin durumuyla ilgili belediyeye birçok kez müracatta bulunduklarını belirten çevre sakinlerinden biri, “Hiçbir gelişyme olmadı. Her geçen gün dere daha da kirlendi. Hatta geceleri çöp kamyonları hayvan leşlerini ve çöpleri dereye bırakıyor. Bir an önce bir önlems alınmalı, sağlığımızla oynuyorlar” dedi.

‘YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Evlerinin önünden geçen derenin kenarında top oynayan çocuklardan ilköğretim öğrencisi 13 yaşındaki Ramazan Zoravali, “Ailemiz dere kenarında top oynamamızı istemiyor. Ancak başka yer yok. Biz de mecburen burada oynuyoruz. Bazen topumuz dereye düşüyor. Ancak dere kirli olduğu için alamıyoruz. Yaşamak bizim de hakkımız, biz de temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz. Akşamları bu dereden çevreye yayılan koku yüzünden evde duramıyoruz. Büyüklerimiz yıllar öncesinde bu dereden su içip, balık tuttuklarını söylüyor. Ancak biz şimdi derenin kenarına bile inemiyoruz” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 12:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?