30
Nisan
2024
Salı
TEKİRDAĞ

Çorlu'da Tarım Fuarı

Çorlu'da Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen Agrithrace 2006 14. Trakya Tarım Fuarı törenle açıldı. 

Törende konuşan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Trakya çiftçisinin modern ekipman kullanımı yönünden örnek olduğunu belirterek, "Sanayi ne kadar gelişirse gelişsin, hizmetler sektörü ne kadar büyürse büyüsün büyük devlet olmanın gereği mutlaka kendine yetecek kadar tarımsal potansiyele sahip olmaktır" dedi. 

Görevi gereği Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çalıştığını ve görev aldığı bölgelerde tarımla ilgili konularda Trakya çiftçisini örnek gösterdiğini ifade eden Tekirdağ Valisi Doğan, "Trakya çiftçisi tarım konusundaki uygulamaları en iyi bilen aydın çiftçilerdir. Elimizdeki rakamlar gurur verici. Ayçiçeği konusunda dünya devleri ortalamasının üzerinde bir verime sahibiz. Buğdayda Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üzerine yaklaşıyoruz. Lokal alanlarda bunu 1.5 kat geçiyoruz. 

Süt veriminde yine dünyanın önemli ülkeleri ile yarışabilecek seviyedeyiz. Bütün bunlar bize çok verimli bir toprağın getirdiği değerlerle birlikte çok berrak, aydın, çağdaş insanların sağladığı bir avantaj. Ama bu avantajı o noktada bırakırsak yeterli sonuçlar alamayız ve bazı olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalırız. Bu noktada gelinen her başarıyı yetersiz görmek, daha fazla başarılı olmak için gayret sarf etmek gerekiyor. Trakya tarım fuarı 14. kez Çorlu'da düzenleniyorsa, bunun sebebi buradaki verimli topraklardır, aydın ve çağdaş çiftçilerdir, bunların getirdiği değerleri kazanca dönüştürmek isteyen sanayicilerdir. Biz bu şansı sonuna kadar en verimli şekilde değerlendirelim, gerektiğinde dünyanın ve ülkemizin iyi örneklerinden yararlanalım" şeklinde konuştu. 

Çiftçilerle zaman zaman köy toplantıları düzenlediklerini ifade eden Vali Doğan, "Toplantılarımızda her yeniliğe açık çiftçi grubu ile karşılaşıyoruz. Bizim çalışmaya özen gösteren çiftçi örgütlerimiz ve ziraat odalarımız var. Bizim için her şey tamam gibi gözüküyor. El birliği ve gönül birliği konusunda eksikliğimiz var bununda zaman geçirilmeden tamamlanması gerekiyor. Sanayi ne kadar gelişirse gelişsin, hizmetler sektörü ne kadar büyürse büyüsün büyük devlet olmanın gereği mutlaka kendine yetecek kadar tarımsal potansiyele sahip olmaktır. Türkiye bunun için arazi büyüklüğüne ve iklime sahiptir. 

Bunu sonuna kadar değerlendirmemiz lazım. Trakya Tarım Fuarı'nı 14 yıldır gayretle devam ettirenlere nice 14 yıllar nice 30 yıllar diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Törende konuşan Tekirdağ Tarım İl Müdür Vekili Hüseyin Kantar ise Tekirdağ'da çiftçilerin traktör ve biçerdöver yönünden doymuş durumda olduğunu belirterek, "1985 yılında Tekirdağ'da 17 bin, 2000 yılında 20 bin traktör varken, bugün bu rakam 20 bin 452 oldu. Biçerdöver konusunda da 1985 yılında 978 biçerdöver varken, 2000 yılında 907, bugünde bin 53'e ulaştı. Ancak tarımın ihtiyaç duyduğu diğer mekanizasyonlarda bazı eksiklikler var. Artık tarımda sulama mekanizasyonları önem kazandı. Artık buğday ve ayçiçeği tarımında ki kısır döngüden sulamaya dayalı tarıma geçildi. Tekirdağ'daki arazilerin yüzde 8.'i sulanabilir alandır. Bu noktada sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve yeni sistemlerin kurulmasına ihtiyaç vardır" dedi. 

Tarımsal mekanizasyon ve tarım teknolojileri başta olmak üzere seracılık, su ve sulama teknikleri, gübre, tohum, fide ve fidancılık firmaları ile hayvancılık ve teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmaların yer aldığı Agrtihrace 2006 Trakya Tarım Fuarı, 20 Ağustos Pazar gününe kadar açık kalacak. Fuarın her gün 11.00 ila 22.00 saatleri arasında gezilebileceği belirtildi.
iHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2006 Perşembe 13:14:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?