3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

CPMR Politik Büro toplantısı yapıldı

Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden 156 üyesi olan CPMR'ın (Avrupa'nın Denize Kıyısı Olan Bölgeler Konferansı) Yunanistan'ın Rodos adasında gerçekleştirildi. CPMR Balkan ve Karadeniz Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak seçilen Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, barış ve istikrar için her türlü çabanın aslında dünya barışını da hizmet etmek anlamına geldiğini söyledi. 

Balkan ve Karadeniz Komisyonu Genel Kurulu ile CPMR Politik Büro toplantısı Yunanistan'ın Rodos adasında yapıldı. Türkiye'den Çanakkale, Kırklareli, Edirne ve Sinop katıldı. CPMR'a bu yıl ilk kez başvuru yapan Samsun'un üyeliği genel kurulda kabul edildi. 

Çalışma programının birinci gününde CPMR Balkan ve Karadeniz Komisyonunun çeşitli çalışma gruplarının hazırladığı raporlar genel kurula sunuldu. Balkanlarda kalıcı barışın tesisi için bölge yönetimlerinin nitelikleri konulu bir konuşma yapan Tekirdağ Valisi Aydn Nezih Doğan, Balkan ve Karadeniz Bölgesi'nin büyük medeniyetlerin doğum yeri olduğunu söyledi. Vali Doğan, "Balkanlar ve Karadeniz Bölgesinin, tarihin ilk dönemlerinden itibaren büyük medeniyetlerin doğum yeri olduğunu ve bağrından evrensel mesajlar üreten pek çok değerli devlet adamını ve filozofu yetiştirdiğini biliyoruz. Ama aynı zamanda bu bölgede sonu bütün insanlık için elem veren, ciddi çatışmalarında başladığına tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla içinde yaşadığımız bölgenin kendine özgü özellikleri olduğunu kabul ederek, barışı kalıcı kılmak için, mevcut potansiyeli nasıl harekete geçirmemiz gerektiğini tartışmamız lazım geldiğini düşünüyorum. Çünkü bu bölgede barış ve istikrarın tesisi ve korunması için gösterilecek her türlü çaba, esasen dünya barışını da hizmet etmek anlamına gelecektir" şeklinde konuştu. Ayrıca Genel Kurulda CPMR Balkan ve Karadeniz Komisyonu Başkan yardımcılığına Tekirdağ Valisi Aydın Nezih DOĞAN Başkan seçildi. 

Programın ikinci gününde ise CPMR'ın üst düzey danışma ve karar alma organı olan Politik Büro Genel Kurulu bir araya geldi. CPMR'ın gelecekteki vizyonu konusundaki görüşmeleri sırasında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, CPMR'ın yaptığı öz değerlendirmenin çok başarılı olduğunu ifade ederek, "Bu çalışmalar bize şu an nerede olduğumuzu ve gelecekte neler yapmamız gerektiği konusunda önemli bilgiler sunmaktadır. Burada önemli hususlardan biride Balkanlar ve Karadeniz bölgesinde AB üyesi olmayan fakat coğrafi olarak AB'nin parçası olduğu gibi yaşam tarzı olarakta Avrupa Birliğini benimseyen ülkelerin dışlanmadan, bu ülkelerle sıcak ilişkiler sürdürülmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 14:38:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?