16
Mayıs
2024
Perşembe
TEKİRDAĞ

Ergene'yi kirtleten nehir

Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde aynı adı taşıyan dere, fabrika atıklarından dolayı siyah ve kırmızı rengiyle akıyor.

İlçedeki vatandaşlar çocuklarını ve hayvanları sağlıksız olan dereye yaklaştırmadıklarını ifade ederek, derenin temizlenmesini istedi.


Tekirdağ'a 20 kilometre uzaklıktaki Murat ilçesinde Ergene Nehri'ne dökülen Muratlı Deresi, ilçe halkına göre fabrika atıkları nedeniyle siyah ve kırmızı olarak akıyor. Son 15 yıldır dereyle ilgili bir çalışma yapılmadığını ifade eden vatandaşlar, insan sağlığını tehlikeye atan derenin temizlemesini isteyerek çevrecileri köye davet etti. Vatandaşlar, derenin çevreye yaydığı pis koku sebebiyle evlerinde pencere açamaz hale geldiklerini belirtti. Hayvancılık ve tarım sektörünün de bu durumdan olumsuz etkilendiğine dikkat çeken ilçe sakinleri, her yıl özellikle yaz aylarında salgın hastalık yaşadıklarını söyledi. İlçe sakinlerinden Ali Tren (49), derenin siyah akmasındaki sebebin fabrika atıklarını olduğunu savundu. Muratlı Deresi'nin, Çorlu Deresi'nin bir kolu olduğunu ifade eden Tren, "Ben bildim bileli bu dere hep siyah akıyor. Şimdiye kadar hiçbir yetkili bir önlem almadı. Bizim çocuklarımız bu dere üzerindeki köprüden okula gidip geliyor. Zaman zaman da derenin yanına iniyorlar. Biz çoğu zaman onları
görüp uyarıyoruz. Dere kenarında önceki senelerde hayvan ölümleri de meydana gelmişti. Mümkün olduğunca herkesi uzak tutmaya çalışıyoruz. Zaten yaydığı koku ile evlerimizde pencere bile açamıyoruz. İnsan sağlığını tehdit ediyor. Fabrikaların arıtma tesisi kullanması gerek. Yetkililerden derenin bir an önce temizlenmesini istiyoruz" diyerek dert yandı.


Yetkililerin konuyla ilgili olarak çalışma başlatılmasını isteyen vatandaşlar, kokusu ile rahatsız eden derenin ilçede ölümleri de getirmesinden korktuklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 13:40:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?