3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

İlkokulda zengin-fakir ayırımı iddiası

Tekirdağ'da yaşayan Çümen ailesi, kızlarını yazdırdıkları Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu'nda sınıfların, ailelerin gelir durumuna göre zengin-fakir olarak ayrım yapılarak oluşturulduğunu iddia etti. 

Ana sınıfında eğitime başlayan kızlarını bu yıl Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu'na kayıt yaptırdıklarını ifade eden baba Hüseyin Çümen, okula gelip gittiği sıralarda bir ayrım yapıldığını fark ettiğini söyledi. Kayıt sırasında öğrenci velilerine bir anket yapıldığını anlatan Çümen, zengin ve fakir öğrencilerin ayrı sınıflarda eğitim gördüğünü iddia etti. Eğitim hayatlarına başlayan çocuklarının haksız bir uygulamaya maruz kaldığını belirten Hüseyin Çümen, "Kızımı ilkokul birinci sınıfa yazdırma sırasında bir form doldurduk. Anne-babanın eğitim durumları, gelir seviyeleri, evdeki özel odalarının olup olmadığı, çalışma masalarının olup olmadığına dair bize bir form dolduruldu. Okul başladıktan bir ay sonra ben ve eşim gördük ki 1-A ve 1-B sınıflarına gelir seviyesi yüksek, ana okulu sınıfı eğitim görmüş çocukların yerleştirildiğini, 1-C sınıfına ise kültür seviyesi düşük, hatta aileleri işsiz ve ailelerinin okuma yazma bilmediklerini gördük. Okul müdürüne dilekçe ile müracaatta bulundum. Müdür bey benim derdimi dinlemek yerine bana 'beğenmiyorsanız başka okula aldırabilirsiniz' diyerek tavsiyede bulundu. Ben ise bunun çok yanlış bir durum olduğunu söyledi. Türk anayasasına ve eşitlik, adalet ilkesine aykırı olduğunu söyledim" dedi. 

Maddi durumunun iyi olduğunu ve istemesi halinde kızını özel bir okulda okutabileceğini kaydeden Hüseyin Çümen, kızları gibi diğer öğrencilerinde haksız ve eşitlikten uzak bir uygulama ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Konuyla ilgili rahatsızlığını yetkili kurumlara bildirmeye çalıştığını ifade eden Çümen, "İl Milli Eğitim Şube Müdürlerine derdimi anlattım. Ancak burasının Türkiye olduğunu ve benim dilekçemle bunların düzeltilmeyeceğini söylediler. Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek ile de görüştüm. Bana 'Bu konuda bir müfettiş görevlendirildi, araştırmaya başladık. Ancak dediğiniz gibi bir şey çıkmazsa sizi savcılığa vereceğim' şeklinde üstü kapalı bir tehdit ile karşılaştım. Ben şahsım adına değil, haksızlığa uğramış tüm veliler olarak bu mağduriyetin giderilmesini istiyorum. Hangi kapıyı çalsam sürekli bir acı ile karşılaşıyorum. Daha şimdiden çocuklar arasında 1-A sınıfı zekiler, 1-B sınıfı orta sınıf ve 1-C sınıfı geri zekalılar sınıfı gibi söylemler oluşmaya başlamış. Kızım bunlardan etkileniyor. Ben buna bir çözüm bulunmasını istiyorum. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağım. Yoksa benimde maddi durumum iyi başka bir okula alabilirim kızımı ancak iş o değil. Burada bir haksızlık söz konusu" şeklinde konuştu. 

Okul Aile Birliği Başkanı Tamer Şentürk ise öğrenci velisi Hüseyin Çümen'in iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi. Şentürk, "Geçen yıl okulumuz yeni açıldığı için okuldaki öğrenci sayımı 250'den 500'e çıktı. Normalde iki tane birinci sınıf olması gerekiyordu. Ancak okulumuza çok talep oldu. Yeni bir sınıf açmak zorunda kaldık. Böyle bir ayrımı ben kabul etmiyorum. Ayrıca anket içinde biz bir dosya yaparız. Öğrencinin tüm bilgilerini kaydederiz. Öğrencinin başına bir şey gelirse veliye ulaşmak için biz böyle bir dosya düzenleriz. Bu her okulda vardır. Ama öyle bir ayrım söz konusu değildir" dedi. 

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ise velilerin başvuru üzerine konuyla ilgili bir inceleme başlattığını söyledi. Okullarda böyle bir ayrım yapıldığını düşünmediğini ifade eden Vali Doğan, "Konuyla ilgili bir müfettiş görevlendirerek konuyu inceleme aldık. Yapılacak incelemenin ardından sonucu göreceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 13:43:31
Güncelleme :26 Eylül 2008 Cuma 14:00:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?