3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Işıkara, Vali Doğan'ı ziyaret etti

Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara'da oluşan depremler göz önüne alındığında 2010 ile 2014 yılları arasında 6,3 ile 7 şiddetinde deprem olabileceğini söyledi. 

Prof. Dr. Işıkara Afetlere Karşı Hazırlıkta Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Bir süre Vali Doğan ile makamında sohbet eden Prof. Dr. Işıkara, ve ilgili kurum müdürlerine sunum yaptı. Marmara Bölgesi'ndeki deprem tahminlerini de açıklayan Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 2010 ile 2014 yılları arasında deprem olma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi. Marmara Bölgesi'nde potansiyel deprem tehlikesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Işıkara, "Marmara Bölgesi'nde potansiyel deprem tehlikesi vardır. Bu Marmara Bölgesi'ndeki potansiyel deprem tehlikesini ben 13 Kasım 1999'da Düzce Depreminden sonra yaptığım açıklamalarda dikkati çekmiştim. Benim söylediğim 17 Ağustos Depremindeki yırtılan yer ile 1912 Şarköy Depreminin arasında kalan alanda büyük bir deprem olabilir. Bu depremin büyüklüğü 6.3 - 6.5 olabilir benim tahmince, dolayısıyla Marmara Bölgesi'nin depreme hazır olması gerekir. Ancak bakın bölgesel bir hazırlıktan bahsediyorum. Bu projenin de amacı budur. Dikkat edersiniz 2009 yılı için seçtiğimiz iller Kocaeli, İstanbul, Yalova ve Tekirdağ. Bu potansiyel depremden etkilenecek iller. Benim bir olasılık fonksiyonum var. Dağınık aralıkla olan olaylar dizisi. Bu olasılık fonksiyonunu Marmara'da oluşan depremleri yani adaların güney batısını koordinat olarak aldığımıza bu 2010 ve 2014 Marmara'daki potansiyel depremin olma olasılığının en yüksek olduğu süreç oluyor. Ama bakın olasılık diyorum. 

Yani yarında olur deprem, öbür günde olur, bir sene sonrada olabilir. Önemli olan biz hazır mıyız? Bu projenin bir önemli tarafı toplumu deprem afetine karşı hazır hale getirmektedir. Benim bir lafım var her gün bir gün daha yaklaşıyoruz depreme. Marmara'yı iki olası yerde deprem olabilir. Güney kol uzun bir süredir sessiz, orada olursa 7 şiddetinde olabilir. Ama benim Marmara için adaların güney batısı için tahminim 6,3 yada 6,5 olur. Bunu da Tekirdağ hisseder" şeklinde konuştu. 

Proje ile ilgili olarak kurum temsilcilerine bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, daha sonra Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ile birlikte Süleymanpaşa İlköğretim Okulu'na geçti. Sınıf içerisinde minik öğrenciler ile sohbet eden Prof. Dr. Işıkara, deprem anında yapılması gerekenleri öğrencilere uygulamalı olarak gösterdi. Sınıf içerisinde mini bir deprem tatbikatı yaptıran Işıkara, öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılandı. Daha sonra okul bahçesine çıkarılan tüm öğrencilere deprem anında yapılması gerekenleri anlatan Işıkara, deprem anında okul bahçesinde olacak öğrencilere de deprem tatbikatı yaptırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 17:41:17
Güncelleme :19 Eylül 2008 Cuma 11:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?