3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Kabotaj Bayramı törenlerle kutlandı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 82. yıldönümü Tekirdağ'da düzenlenen törenlerle kutlandı. Liman Başkanı Mübin Sert, Tekirdağ'ın Balkanların en önemli liman şehri durumuna ulaşacağını söyledi. 

Tekirdağ Valiliği Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı. Törene, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Recai Kızıldağ, Belediye Başkanı vekili Mürsel Özcan, Liman Başkanı Mübin Sert, daire müdürleri vatandaşlar ve katıldı. Konuşma yapan Tekirdağ Liman Başkanı Mübin Sert, Tekirdağ'ın Balkanların en önemli Liman şehri haline geleceğini söyledi. Sert, "1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe konulan Kabotaj kanunu ile, Ülkemizin karasularında yapılan tüm dahili Denizlicilik faaliyetleri bizim bayrağımızı taşıyan gemiler ve Türk vatandaşları tarafından yapılması hakkı sağlanmıştır. Lozan antlaşması ile kaldırılan kapitülasyonların ardından kabotaj kanunu ile elde edilen kabotaj hakkı egemenliğimizin tanınması açısından ayrıca önem arz etmektedir. Devlet iradesinin denizcilik sektörüne kazandırdığı ivme ile özel sektörümüz kıyılarımızda hummalı çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Gerek yeni liman inşaatları, gerek limanlarımızın modernizasyonu, gerek yeni tersane inşaatları ve yeni inşa edilen gemiler ile Türk Denizciliği altın yıllarını yaşamaktadır. 

Denizciliğin gelişimi için Vergisiz yakıt uygulaması ile özel tüketim vergisi (ÖTV) sıfıra indirilmiş ve kabotaj taşımacılığı dahil, balıkçılık alanında da önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Tekirdağ il sınırlarında bulunan 3 terminal, 2 liman tesisi, 7 balıkçı barınağı, 4 iskelede bin 478 gemi ile 7milyon 776 bin ton yük taşınması ile ülkemiz denizcilik taşımacılığının yüzde 4 ilimiz sınırlarında gerçekleştirilmiştir" dedi. 

Tekirdağ'da yürütülen projelerde değinen Sert, "Yakın zaman içersinde gerçekleşecek olan projelerle Tekirdağ Limanları Demir Yolu ile buluşup, hizmete sokulacak marinası ve Akaryakıt Terminalleri ile Tekirdağ Balkanların en önemli Liman Şehri durumuna ulaşacaktır. Bizler, denizciler olarak denizcilik alanında ülkemizde ve özellikle bulunduğumuz Tekirdağ ilimizde meydana gelen gelişmelerden heyecanlanmakta ve mutluluk duymaktayız. Denizci Devlet iradesi ve güçlü bir denizcilik idaresi ile denizci millet denizci ülke hedefine ulaşıp, denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünerek onu başaracağız. Unutulmamalıdır ki üzerinde yaşadığımız coğrafya, denizci olmayan devletleri ve sırtını denize dönen milletleri affetmemiştir. Denizcilik sektörü Türkiye'nin geleceğini güçlü kılacak en önemli konulardan birisidir. Türkiye'nin, Tekirdağ'ın geleceği ve zenginliği denizlerdedir. Başta sayın valimiz olmak üzere Bu bayramımızın kutlanmasında maddi ve manevi destek sağlayan tüm görevli arkadaşlarımıza ve fedakar denizcilerimize şükranlarımı sunarım" diye konuştu. 

Liman Başkanı Sert'in konuşmasının ardından Atatürk Anıtı'ndaki kutlamalar sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 14:43:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?