3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Kesilen ağaçlar köyü birbirine kattı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde düğün salonu yaptırmak için kesilen ağaçlar köy muhtarı ile köylüleri karşı karşıya getirdi. Köylüler 11 ağacın kesildiğini iddia ederken, köy muhtarı ise kuruduğu için 5 ağacın kesildiğini savundu. 

Çorlu'ya bağlı İğneler köyüne düğün salonu yapılması için 650 metrekarelik ağaçlık alanın seçilmesi ve alandaki yaklaşık 30 yıllık çam ağaçlarından bir bölümünün yeşil olmasına rağmen kesilmesi köylünün tepkisini topladı. 

Ağaçların kesilmesine tepki gösteren köy sakinlerinden Mehmet Fıçıcı, "Biz bu ağaçların altında büyüdük ve yetiştik. Bizim çocuklarımız da bu ağaçların altında büyüdüler. Ağaçlar evimin hastalığını alıyor. Çam iyi bir hava veren ağaçtır. İnsanlar özellikle çam ovasına gidiyorlar. Muhtar bize sormadı, köyün heyetine de sormadı. Hiçbir kişiye sormadan yaptı. Ağaçlar kesilmesin, köyümüz için iyi olur" dedi. 

Millet Bahçesi olarak anılan alanda bulunan ağaçların 1980 ihtilalinden sonra yaşanan şiddetli kış nedeniyle kesildiğini söyleyen köy sakinlerinden Mehmet Topçu ise, "Bu ağaçlık alandaki Kral ağaçları kesildi. Kralların yerine ihtilal muhtarı olan Basri Bayraktar, devlet tarafından verilen ağaçları bu alana ekti. Bu ağaçlık alanda Millet Bahçesi oluşturuldu. Bu ağaçların kesilmesine karşıyım. Köyümüzün düğün salonuna ihtiyacı yok. Köyün okula ihtiyacı var, çeşmeye ihtiyacı var. Önemli olan yapılanları yıkmak değil, devletin verdiği yatırımları gerçekten millete hizmet olarak ulaştırabilmektir" diye konuştu. 

Topçu, ağaçların hafta sonu kesildiğini belirterek, "11 tane ağacın kesilmiş olduğunu tespit ettik. Daha da kesileceğini söylediler. Düğün salonu yapılmasına karşı değiliz yapılsın, ama köyde salon yapılacak bir sürü yer var. Ağaçları keserek, düğün salonu yaptı diye kendisine madalya takılmaz" şeklinde konuştu. 

46 yaşında olduğunu ve dikilen ağaçların bakımını yapmadığı için zamanında öğretmenlerinden dayak dahi yediğini kaydeden Haldun Atmaca da, "Ağaçları kazmadığım zaman sınıfta kaldım. Altlarını kazmadık diye sınıfta bıraktılar. Çocuklarımız oynuyordu, artık oynayamayacak. Düğün salonu her yere olur. Yeşili öldürmek, bir genci öldürmekle aynıdır" dedi. 

Ağaçların kesildiği iddialarına ilişkin açıklama yapan köy muhtarı Nuri Turan ise, alana düğün salonu yapmaya karar verdiklerini dile getirerek, "Burada 650 metrekare yerimiz var. Mühendisler geldiler, ağaçları gördüler ve şifahi olarak ağaçların kuruyacağını söylediler. Bizde burada 5 adet ağacı kestik. Boş olan yerlere de aynı ağaçlardan dikeceğiz. Biz köylümüze hizmet için düğün salonumuzu yapacağız" diye konuştu. 

Düğün salonunu söz konusu alana yapma sebeplerini de açıklayan Turan, "Pazarımız burada kuruluyor, meydanımız burada kuruluyor. Burada hem açık pazar hem açık düğün salonu olarak hizmet verebilmek için bunları yaptık. Bayrama kadar bitirmeyi planlıyoruz. Tek kat çelikten olacak. Bir tarafı açık, bir tarafı kapalı olacak. Elbette hiçbir vatandaş ağaçların kesilmesini istemez. Biz de arzu etmiyoruz" açıklamasında bulundu. 

Kesilen ağaçların yeşil olduğunun hatırlatılması ve kuru olduklarına ilişkin bir rapora sahip olup olmadığının sorulması üzerine Turan, "Rapor yok. Çorlu'dan mühendis geldi, sordum kararımı aldım. Resmi olarak karar aldık ve ağaçları kestik. Çorlu Kaymakamlığı'na konuyu bildirdik. Karar alındıktan sonra bir sıkıntı olmayacağını söylediler. Mühendisler şifahi olarak kesilen ağaçların kuruduğunu, diğer ağaçların da 4-5 sene içinde kuruyacağını ifade ettiler. Planlarda başka yer yok. Tapu burasını
gösteriyor. Planlarda düğün salonu yapılmak üzere gözüken yer burası. İller Bankası'ndan köylere ayrılan paydan yapılacak. Çorlu'da 2 köye para ayrıldı. Bize 39 bin YTL tahsis edildi. En ucuz şekilde 53 bin 400 YTL maliyeti olacak. İhalesi yapıldı, kalan parayı da muhtarlıktan ödeyeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 14:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?