3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Nikahsız eşe tazminat davası

Çorlu'da yaşayan Sacide Durmaz, 22 yıldır resmi nikah kıymayan eşine tazminat davası açtı. Çorlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davadan, nikahsız eş olarak yaşayan kadınlara emsal teşkil edecek karar çıktı. Mahkeme, eşine resmi nikah kıymayan Tahir Durmaz'ı 21 bin 667 YTL tazminata mahkum etti. 

Alınan bilgiye göre, Sacide Durmaz, yıllar önce yurt dışında ikamet ettiği dönemde evli olduğu Tahir Durmaz'la boşandı. Boşanmanın ardından Türkiye'ye dönen Tahir Durmaz, bir süre sonra 2 çocuğunun annesi Sacide Durmaz'ı yanına çağırdı. Tekrar evlenecekleri sözü üzerine Türkiye'ye gelen Sacide Durmaz, resmi nikahı olmaksızın Tahir Durmaz'la beraber yaşamaya başladı. Sacide Durmaz ve Tahir Durmaz'ın nikahsız beraberliği 22 yıl sürdü. 

Sacide Durmaz'ın avukatlığını üstlenen Haşim Korkmaz, müvekkilinin bekar olarak geldiği Türkiye'de 22 yıl eski kocasıyla karı koca gibi yaşadığını söyledi. Avukat Korkmaz, "Sacide Hanım, fabrikada çalıştı, kazandığı parayı ailesi bildiği eve getirdi, ortak harcadı. Nikahsız eşinin babasından kalma arsaya birlikte ev yaptılar. Eş, dost, akrabalar arasında karı-koca gibi bilindiler. Ev oturmalarına, düğünlere, cenazelere birbirleri ile evli gibi gittiler. 22 yılın sonunda anlaşmazlık nedeniyle Tahir
Durmaz'ın, "Ben evimi satıyorum. Buradan gideceğim. Seninle birlikteliğimiz sona erdi" demesi ile sarsılan Sacide Durmaz, iki oğluyla bütün hayatı boyunca çalıştığı, geleceğini birlikte hazırladığı, hayatını vakfettiği bir erkek tarafından maddi, manevi, cinsel, sosyal ve ekonomik olarak sömürülüp atıldığını anladı" dedi. 

Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanun değişiklikleriyle ilgili basından, televizyonlardan duydukları sayesinde nikahsız eşin de hakları olabileceğini düşünen Sacide Durmaz'ın kendisine başvurduğunu söyleyen Avukat Haşim Korkmaz, "Maddi manevi tazminat istemiyle Asliye Hukuk mahkemesine yapılan müracaatın ardından yapılan 2 yıllık yargılama süreci sonunda Türkiye'de nikahsız eşe takdir edilen en yüksek tazminat ortaya çıktı. Nihai kararını veren Çorlu mahkemesi nikahsız olarak yaşayan eşin 21 bin 667 YTL tazminat almasına hükmetti" diye konuştu. 

Kararı davalı tarafın temyiz etme hakkının bulunduğunu belirten Haşim Korkmaz, davalının kararı temyiz etmemesi ya da Yargıtay'ın onaylaması halinde kararın kesinleşeceğini kaydetti. Kararın kesinleşmesi halinde Türkiye'de aile baskısı, toplum baskısı, ekonomik, sosyal nedenlerle çoğu gizli kalan evlilik dışı karı-koca gibi sürdürülen ilişkilerin mağduru kadınlara bir umut ışığı doğacak.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 16:38:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?