3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

'Özel hastaneyim bakmam' bitti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerin acil vakaları kabul etmeme dönemlerinin bittiğini ifade ederek her özel hastanenin acil hastaları kabul ederek tedavisini yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Tekirdağ'ın Saray ilçesine geldi. Burada hayırsever bir işadamının yaptığı Devlet Hastanesi ek binası açılış törenine katılan Bakan Akdağ, özellikle eğitim ve sağlık alanındaki yardımların örnek olması gerektiğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yayınladığı acil hastalar konusundaki genelgeyi hatırlatan Bakan Akdağ, artık özel hastanelerin 'Ben özel hastaneyim, bu hastaya bakamam' deme dönemlerinin Türkiye'de bittiğini söyledi.

Bakan Akdağ, "Başbakanımız kanunlara ve yönetmeliklere dayalı bir genelge yayınladı. Herhangi bir acil hasta, bir hastanenin kapısına gittiğinde ve bu bir özel hastane olabilir, üniversite hastanesi olabilir; ya da 112 Acil Servis ambulansı ile böyle bir hastaneye götürüldüğünde bu hastane isterse özel olsun vatandaşı kabul etmek ve tedavisini yapmak hatta yoğun bakım gerektiriyorsa yapmak zorundadır. Türkiye'de kanunlar Başbakanın genelgesinde uygulamalarını belirttiği biçimde
emretmektedir.

'Ben özel hastaneyim, bu hastaya bakamam, alın başka yere götürün veya ambulansa koyarım götürürüm bir hastane önüne bırakırım dönemi' Türkiye'de bitmiştir. Peki böyle bir hastaya hastane baktı, parayı kimden tahsil edecek? Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan tahsil edecek. Yeşil kartlıysa, onun ödeme sisteminde tahsil edecek. Eğer muhtaç ve yeşil kartı da yoksa o zaman belediyelere gidecek. Ama zaten Türkiye'de muhtaç kişilerin yeşil kart alma imkanı olduğu için özel hastanelerin belediye kapılarına gitmeleri ve ücret talebinde bulunmaları nadiren olabilecek bir durumdur" şeklinde konuştu.

AVRUPA ÜLKELERİNE GÖRE DOKTOR VE HEMŞİREMİZ ÇOK AZ
''Türkiye'deki doktor ve hemşire sayısı fazla'' diyerek haksızlık yapıldığını ifade eden Sağlık Bakanı Akdağ, diğer Avrupa ülkelerine göre doktor ve hemşire sayısının neredeyse yarısından az olduğuna işaret etti.

Özellikle Avrupa ülkelerinden örnekler veren Bakan Akdağ, "Türkiye'de doktor sayısı fazla dediler, hemşire sayısı fazla dediler. Hem insanlarımıza hem de değerli meslektaşlarıma haksızlık yaptılar. Doktor sayısı itibari ile Avrupalı ülkelerin yarısı kadar doktor sayımız var. Bugün Avrupa ülkelerinde her 100 bin kişiye 300'ün üzerinde doktor düşmektedir. Türkiye'mizde her 100 bin kişiye 150'den daha az doktor düşüyor. Hemşire noktasında iş daha da vahim. Yine Avrupa Birliği ülkelerinde her 100 bin kişiye 700'ün üzerinde hemşire düşüyor. Türkiye'de 100 bin kişiye 130 hemşire düşüyor. Yanlış duymadınız. Bu neye yol açıyor, değerli meslektaşlarımızın üzerindeki iş yükü artıyor. Öbür taraftan biz bütün hastanelerimize hemşire ve doktor bulmakta zorlanıyoruz" dedi.

Bakan Akdağ, konuşmasının ardından Devlet Hastanesi ek binasının yapımını üstlenen hayırsever işadamı İsmail Sarıkaya'ya plaket verdi. Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Necip Taylan ile birlikte açılış kurdelesini kesen Bakan Akdağ, daha sonra hastaneyi gezdi. Yetkililerden ek bina hakkında bilgi alan Bakan Akdağ, hastaları ziyaret ederek, onlarla sohbet etti. Açılış töreninin ardından Çerkezköy Devlet Hastanesi'ni de gezen Bakan Akdağ, daha sonra Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ve Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün'ü makamında ziyaret etti.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 18:23:38
Güncelleme :8 Eylül 2008 Pazartesi 11:46:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?