7
Mayıs
2024
Salı
TEKİRDAĞ

Ruhban Okulu ve Patrikhane Tekirdağ'da masaya yatırıldı

Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sevgi Erenerol ve Araştırmacı-Yazar Turgay Tüfekçioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı oturumun açılış konuşmasını yapan Türk Ocağı Tekirdağ Şube Başkanı Dr. Fikret Yıkılmaz, Atatürk’ün yıllar önce söylediği bir sözünü hatırlatarak, "Atatürk’ün bundan 82 yıl önce söylediği ’Hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleri ile, planları ile yürüyebilsin. Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir’ sesimizi duymayanlara, boynumuza esaret zincirinin takılmak istendiğini anlamayan yetkililere, mütareke basınına, İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin günümüzdeki kuyruklarına, bu konuda gerçeği konuşmaktan kaçanlara, haksızlık karşısında susan herkese itirazım var" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, patrikhane ve ruhban okulunun tartışıldığı açık oturumda, ruhban okulunun Türkiye için çok büyük bir tehlike arz ettiğini, yetkililerin bu yanlıştan biran önce dönmesi gerektiğini belirterek, "Ruhban okulunun açılmak istenmesindeki amaç dini eğitim vermek değildir. Burada bir oyun, bir kandırmaca vardır. Ruhban Okulunun açılmasındaki asıl amaç, İstanbul’da bir siyasi Ortodoks Vatikanlığı kurmaktır. Patrikhaneya ekümenlik izni verilmesi İstanbul’a fatiha okumamız anlamına gelir, ardından da çok kısa bir süre içerisinde Trakya elimizden gider" diye konuştu.

Fener Rum Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sevgi Erenerol ise, patrikhanenin, Türkiye’nin altına oymaya çalışan bir tehlike olduğunu dile getirerek, "Ortada ne patrikhane kalmıştır, ne de bir dini kurum. Ruhban okulunun açılması dini eğitim ihtiyacından kaynaklanmamaktadır. Eğer böyle bir ihtiyaç varsa Selanik’teki okullarında yeterince din adamı yetiştirilmektedir. Amaç patrikhaneye uluslararası bir statü kazandırmaktır. Bu oyunu görüp biran önce önlem alınması gerekmektedir. Umut ediyorum ki, bu feryatlarımız gerekli kişiler tarafından görülür" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda oturum başkanlığını yürüten Araştırmacı-Yazar Turgay Tüfekçioğlu da, böyle bir tartışma platformu oluşturduğu için Tekirdağ Türk Ocağı’na teşekkür etti. Tüfekçioğlu, patrikhane ve ruhban okulu konusunun Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli sıkıntılarından biri olduğu görüşünde birleştiğini vurguladı.

iha-tekirdağ
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 15:15:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?