3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Şeker pancarı alımları başladı

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde şeker pancarı alımları başladı. Bu yıl beklentilerin üzerinde verim aldıklarını ifade eden çiftçiler, girdi fiyatları ve alım fiyatlarının düşük olmasından yakındı. 

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesindeki Pancar Alım İstasyonları şeker pancarı alımlarına başladı. Pancar üreticileri son 5 yılın en iyi verimi aldıklarını ifade ederek fiyatlardan yakındı. 10 yıllık pancar üreticisi Ziya Yıldırım, hava şartlarına bakıldığında bu yıl çok daha iyi verim alındığını söyledi. Yıldırım, "Bu yıl üretim beklediğimizin üzerinde. Ancak fiyatlardan yana üreticiler olarak sıkıntılıyız. Pancarın kilosunu 10 Ykr'den satıyoruz. En küçük pancar 1 kilogramın üzerinde geliyor. Geçen hafta başlayan sezon 40 - 45 gün içinde bitecek. Ümidimiz, bu süre içinde alım fiyatlarının yükselmesidir" dedi. 

Geçen seneye göre girdi fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden pancar üreticisi Yıldırım, "Gübre pahalı, mazot pahalı bir şey kazanamıyoruz yani. Pancar'dan çok fire kesiliyor. Bu sene bereket iyi ama fiyatlar pahalı, para kazanamıyoruz. Çiftçi öldü çare bulmak lazım" şeklinde konuştu. 

Kotalarının 40 bin olduğunu ifade eden Hayrabolu Şeker Pancarı Alım İstasyonu görevlisi Mustafa Atik ise gözlerinin bu ay toplanacak olan şeker kurulunda olduğunu söyledi. Atik, "Üretim geçen yıla göre çok daha iyi. Yalnız çiftçiye girdiler daha yüksek bu sene, zarar yani onlara. Şeker kurulu bu ay toplanacak. Özel fabrikalara göre fiyatı arttıracaklar. Hayrabolu olarak kotamız 40 bin ton umarım kotayı dolduracağız. 10 bin tonu bu alım istasyonunda kalan kısmı direk fabrikalara gidecek. Ayrıca çiftçilere
de fabrikaya götürdükleri kadar mazot paraları da verilecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 14:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?