3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Tekirdağ Valiliği'nden örnek proje

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, 81 İl'e örnek olacak İl İstatistik Sistemi (TEKİLSİS ) ile bakanlıkların kendi taşra kuruluşlarının bilgi, envanter ve istatistiksel bilgilerini toplu halde görme imkanı bulacağını söyledi. 

Tekirdağ Valiliği, Türkiye'ye örnek olacak bir proje geliştirdi. TEKİLSİS adı verilen proje ile kentin tüm istatistik bilgileri çıkarılarak toplu halde görülmesi imkanı sağlanacak. Özellikle bakanlıklar düzeyinde faydalanılması planlanan sistem ile taşra teşkilatlarındaki tüm istatiksel bilgiler online olarak görülebilecek. 

Tekirdağ Valiliğince hazırlanan TEKİLSİS projesinin tanıtım toplantısı, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve bölge müdürlüklerinin temsilcilerinin katılımı ile İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Klasik bilgi yönetim sistemlerinin günümüz ihtiyaçlarına cevap veremediğini kaydeden Vali Doğan, "Ülkemizde de e-devlet olarak nitelendirilen, devletin faaliyet alanındaki konuların web tabanlı veritabanlarına aktarılması ve bunların toplumla paylaşılması
konusunda MERNIS, İLEMOD, TAKBİS, GIMOB, VEDOP gibi çeşitli çalışmalar başlatıldı. Tekirdağ Valiliğince hazırlanan TEKİLSİS projesi bugüne kadar kamu kurumlarının hazırladığı e-devlet projelerinden biraz daha farklıdır. Bugüne kadar kamu kurumlarının daha çok merkezi düzeyde projeler hazırlandı. Bu projelerde ilin ihtiyaçlarından ziyade, tümüyle ilgili bakanlığının ihtiyaçları doğrultusunda projeler şekillendirildi. Hazırlanan bu projeler sadece merkezi düzeyde hizmet etmekte olup diğer bakanlıkların dahi ilgili proje kapsamında tutulan bilgilerden yeterince istifade edemiyor. Biz oluşturulan TEKİLSİS Projesi ile tüm bu ihtiyaçlara cevap verecek bir proje hazırlıyoruz" dedi. 

Vali Doğan, projenin Türkiye'de ilk olduğunu vurgulayarak, "İl bazında böyle bir projeyi hayata geçirerek adeta 81 ile önderlik yapacağız. Bu sadece il düzeyinde görev alan Valilere, kaymakamlara, müdürlere değil aynı zamanda Bakanlık düzeyindeki kamu görevlilerine de bilgi sağlayacaktır. Bilgi toplumu olmanın bir gerekliliği de vatandaşların bilgiye ulaşmasının yolunu açmaktır. Ortaya koyacağımız bu sistem ile vatandaşların elde edilen verilere ulaşmasını sağlamış olacağız" diye konuştu. 

Böyle bir il istatistik sistemine ihtiyaç duymalarının çok temel sebepleri olduğuna değinen Vali Doğan, "Örneğin bir proje hazırlanacak bu projede yabancı dil bilen personele ihtiyaç var. Tekirdağ da 10 binin üzerinde kamu personeli var. Biz ileri derecede yabancı dil bilen personeliniz var mı diye tüm il müdürlerini aramak zorunda kalıyoruz. Eğer il müdürü kendi personelini tanımlayabiliyor ise bizde falan kişi yabancı dil biliyor diyor. Bu iş için kaybedilen zaman bu ülkenin zamanı. Bu ülkenin zamanının çalmak parasını çalmaktan farklı bir şey değildir. Dolayısıyla sırf personel bilgileri açısından bile ihtiyaç duyulduğunda bilgilere ulaşmak hayati öneme haiz. Her hangi bir noktada bir kamu hizmeti üreteceğiz. Mesela şu anda duble yollar yapılmakta ve ortak kamu araç parkı kullanılacak. Hangi kurumunun elinde hangi nitelikte araç olduğunu bilmiyoruz. İşte bu ve benzeri nedenler bu projeye İl ölçeğinde ne denli ihtiyaç olduğunun açık kanıtıdır" dedi.

Toplantıda, TEKİLSİS Projesi hakkında katılımcılara teknik bilgiler aktarıldı. Hazırlanan proje ile personel ve demirbaş envanterleri, yaptıkları hizmet ve yatırımlara ilişkin istatistik bilgileri, hizmetlerin yürütümü için gerekli temel istatistiki bilgileri yer alacak. Oluşturulan programın 81 İl'de uygulanması hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 17:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?