3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Tekirdağ'a lojistik köy

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki yoğun kargo yükün hafifletilmesi için Türkiye'de ilk defa 'lojistik köy' projesini geliştirdiğini söyledi.

Çorlu Havaalanı'nı daha efektif olarak kullanmak istediklerini belirten Vali Doğan, "Havaalanı yakınlarında bin 500 dekarlık bir 'lojistik köy belirlendi, Trakya planlarında lojistik ihtisas sanayi bölgesi olarak işaretlendi" dedi.


2004 Yılında Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü'nde Yönetim Kurulu üyeliği yapmış olan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, dünyanın birçok yerinde uygulamada olan 'lojistik köy' projesi için Türkiye'de ilk kez bir proje hazırlandığını söyledi. Doğan, Tekirdağ'da göreve başladığı tarihten sonra hem Çorlu ilçesindeki havalimanını daha verimli hale getirmek hem de İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki kargo yükünü hafifletmek için iki yıldır hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Trakya Kalkınma Birliği tarafından hazırlatılan 1/25 binlik çevre düzeni planlarında Çorlu'da belirlenen bir noktanın Lojistik İhtisas Sanayi Bölgesi olarak işaretlendiğini ifade eden Vali Doğan, "Bizim Çorlu Havaalanı'nı daha efektif kullanmak gibi düşünmemiz var. Tekirdağ'da göreve başlayıp şehri tanıdıktan sonra geliştirdiğim bir proje. Tekirdağ'a özgü olması da şu şekilde; bizim söylediğimiz konseptte başka bir uygulama yok. O nedenle ilk; başka yerde uygulanmış bir proje değil. Çorlu Havaalanı'nın bir özelliği var; askeri amaçlarla yapılmış, daha sonra sivil havacılığa açılmış. Ama İstanbul'un Anadolu yakasında yapılan havalimanı ile önemini yitirmiş. Sivil amaçlı olarak haftada 2 ya da 3 uçak iniş yapıyor. Onlar da genellikle eski Doğu ülkelerinden geliyor. Çorlu'nun, Tekirdağ'ın, Trakya'nın ekonomik kapasitesine hitap edecek hem de bu havaalanının mümkün olduğu kadar Türkiye'nin hizmetine girmesini sağlayacak bir değişikliğe ihtiyacı vardı. Eğer Çorlu Havaalanı'nın yanına bir lojistik merkez yapabilirsek, uluslararası hava taşımacılığı, kargo taşımacılığı yapan Türkiye'de, büyük çaplı bu konularda iş yapan firmaları da bir araya getirecek bir kargo merkezi kurabilirsek, İstanbul Atatürk Havalimanı'nın kargo yükünü bu tarafa çevirebiliriz. Böylece hem Çorlu Havaalanı daha çok çalışmış olur hem de yeni bir aktivite olmuş olur. Gerekli bakanlıklara konuyu anlattım, çok olumlu karşılandı" şeklinde konuştu.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN 'ARAMA KONFERANSI' YAPILACAK"


Geçtiğimiz yıllarda Atatürk Havalimanı kargo bölümünde meydana gelen yangını hatırlatan Vali Doğan, yangının ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın kargonun Çorlu'ya taşınacağını açıkladığını söyledi. Türkiye'de daha öncesi yapılmamış projenin hukuki bir dayanağı olması gerektiğini anlatan Vali Doğan, "Tabii Türkiye'de bunu yapabilmek için hukuki bir dayanağınız olmalı. Bin 500 dekarlık bir alan belirlendi. Trakya planlarında lojistik merkez olarak tanımlamasını da yaptık. Tabii ki uzun bir süreç alıyor. Bu lojistik merkez nasıl yapılmalı şeklinde bir çalışma yaptık ve Ulaştırma Bakanlığına gönderdim. Herkesim tarafından olumlu karşılandı. Bunun dışında sektör sorunları var, kamu çalışanlarının sorunları var. Biz tarafları bir araya getirerek sorunlar ve çözüm önerileri için 'Arama Konferansı' yapalım istiyoruz. Yaklaşık 60 kişilik bunun temelini sağlam atalım çünkü Türkiye'de bir örneği yok daha sonra yapılacak uygulamalar için örnek olsun istiyoruz" diye konuştu.

İKİNCİ KARGO MERKEZİ BARBAROS'A


Çorlu Havaalanı'nın lojistik olarak bir merkez haline geleceğini belirten Vali Doğan, uygulama şeklini ise şöyle açıkladı:


"Özel sektör bu kargo merkezlerinde birimler oluşturacak. Uluslararası merkezlerden gelecek olan tüm kargolar Çorlu Havaalanı'nda toplandıktan sonra kargo şirketleri, gelen kargoları kendi birimlerine alarak ister demiryolu, ister havayolu, ister denizyolu isterse de karayolu ile gerekli yerlere ulaştırabilecekler."
Çorlu'nun dışında yeni yapılacak olan konteynır limanının da bu proje için büyük bir imkan olduğunu kaydeden Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, "Bizim ikinci bir düşüncemiz ise Barbaros Limanı'na yeni yapılacak olan Asya Port konteynır limanının arkasına da bir lojistik kargo merkezi kurmak. Şu anda mevcut limanın arkasında çevre için pek sağlıklı olmayan tuğla fabrikaları var. Bunların yerine daha kazançlı ve daha verimli bir kargo merkezi kurmak. Konteynır limanının yapımından sonra gelen kargolar bu şekilde de hem bölge halkına hem de Türkiye ekonomisine büyük kazanımlar sağlayacaktır. Lojistik Köyler projesinde devlet para kazanan taraf olacak. Hazırladığımız projede en büyük etken özel sektör olacak. Devlet burada düzenleyici olacak ve vergi kazanımlarından faydalanacak hem de İstanbul'daki yük hafiflemiş olacak" dedi.


Projeyle ilgili olarak özel sektör temsilcileri ile de temaslarının devam ettiğini belirten Vali Doğan, temsilcilerin proje destek olduğu ve incelemelerde bulunmak için Tekirdağ'a geleceklerini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2008 Pazar 18:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?