3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Tekirdağ'ın geleceği hangi sektörlerde?

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde düzenlenen Bölgesel Rekabetçilik Analizi toplantısına katılan Vali Aydın Nezih Doğan, Türkiye'de 16 sektörü ile rekabet analizi yapabilecek biçimde üretim yapan az sayıda il olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de ekonomik üretimin en fazla olduğu il Tekirdağ'dır" dedi.

Tekirdağ Valiliği tarafından organize edilen Tekirdağ Bölgesel Rekabetçilik Analizinin çalışmasının üçüncü ve son toplantısı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirdi.

Toplantıya Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, Çerkezköy Kaymakamı Ahmet Akın Varıcıer, ticaret ve sanayi odası temsilcileri ile üreticiler katıldı.

Toplantıda Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Abdülmecit Karataş, Dr. Melih Bulu ve Vezir Danışmanlıktan Dr. Hakkı Eraslan, üreticilerin sorunlarını dinleyerek Tekirdağ'daki sektörlerin tanıtımını yaptı. Öğretim üyeleri Tekirdağ'ın Tarım Makinaları, Beyaz Eşya ve Otomotiv Yan Sanayi sektörlerinde uluslararası rekabet gücü bulunduğu, buna karşın Makine ve Teçhizat ile Turizm sektörlerinde ise rekabet gücünün zayıf olduğu söyledi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ise Tekirdağ'ın Türkiye'deki üretimi en fazla olan il olduğunu söyledi. Vali Doğan, "Bu toplantıdan anlıyorum ki bizim bir şey daha yapmamız lazım. Bu şeyi de iki ayrı yerde yapmamız lazım. Bunlardan bir tanesi Hayrabolu daki tarım ve tarım makineleri ile süt ve süt ürünleri ile konusunda oradaki vatandaşlarımızla yapılan çalışmaları paylaşmamız lazım. İkinci yapmamız gereken şey süt ve süt ürünleri konusu ve tarım makineleri konusunda Malkara da bir çalışma yapmamız lazım.

Türkiye'de 16 sektörde rekabetçilik analizi yapılabilecek biçimde üretimin olduğu çok az il olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Tekirdağ Türkiye ekonomisinin önemli aktörlerinden bir tanesi. Konuşmacı arkadaşlarımızdan Tekirdağ ın ekonomik yerinin çok iyi anlaşılmadığını ve bütünün gözden kaçırıldığını görüyorum. Bütünü gözden kaçırmamak ciddi bir hamle yanlışıdır. Bizim çalışmamızın bir şanssızlığı dünyadaki ekonomik krizin sektörleri nasıl etkileyecek henüz tam anlamıyla bilinmemekle birlikte, herkesin hem fikir olduğu şey domino tesirinin olabileceği şeklindedir" dedi.

Türkiye'nin yaşadığı 2001 ekonomik krizini hatırlatan Vali Doğan, "Bugün dünyada yaşanan krizle 2001 yılında Türkiye nin yaşadığı kriz arasında önemli nitelik farkları var. 2001 krizi Türkiye ye has bir krizdir ve atlatırken uluslar arası gücün desteği çok kolaylıkla alınmıştır. Şu anda yaşanmakta olan kriz Türkiye den bağımsızdır ve herkesi etkileyecek bir kriz olduğu için kimsenin bir başkasına yardım edecek kuvveti yoktur. Dolayısıyla Türkiye kendi ayakları üzerinde atlatmak durumundadır. İster firma bazında ister sektör bazında ister makro ekonomik seviyede alınacak her türlü kararlarda bunun göz önünde tutulması lazım. Dünyada bir ekonomik kriz varsa ekonomik üretimi en fazla olan değerler bundan öncelikle etkilenecektir. Türkiye ye baktığımızda Tekirdağ ekonomik üretimi en fazla olan ildir.

Dolayısıyla en fazla Tekirdağ'ın etkilenmesi beklenecektir. O zaman bizim bu çalışmamızın değeri bir kez daha ortaya çıkacaktır. Böyle kriz dönemlerine dayanmanın yolarından bir tanesi arkadaşlarımızın ifade ettiği gibi rekabet analizinden sonra yapılacak kümelenme çalışmalarıdır. Bu çalışmalar üretici firmalar arasında gerekli desteği sağlayabileceği gibi çalışan kişilerinde niteliklerinin gelişmesini sağlayacaktır. Bu bakımdan benim Sanayi ve Ticaret Odası başkanı arkadaşlarımızdan talebim bu işi burada bırakmamalarıdır. Mutlaka kümelenme çalışmasıyla taçlandırmaktır. Bu konuda vilayetimizde üzerine düşen fonksiyonu yapmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 18:27:59
Güncelleme :12 Kasım 2008 Çarşamba 19:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?