3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

TESK Genel Başkanı, Tekirdağ'da

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Tekirdağ Esnaf Odaları Birliği'ni ziyaret etti. 

Burada oda başkanları ile bir araya gelen Palandöken, siyasi istikrarsızlıkların faturasının esnaf ve sanatkara çıkarıldığını söyledi. 

Hükümetten talepleri olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkarlar olarak hükümetle yaptığımız görüşmeler neticesinde başta finans, dönüşüm, değişim, destek projelerinde yararlanmak üzere bazı çalışmalar yaptık. Ancak hala piyasada iş yok. İnsanlar sıkıntı içerisinde sebep vatandaşın alım gücü dolayısıyla bu değişimden en çok etkilenen kesim esnaf sanatkar olduğuna göre hükümetin yapacağı yeniden yapılandırma ile ilgili önemli meseleler var" dedi. 

Palandöken, hem siyasi partiler hem de hükümetin esnaf ve sanatkarla ilgili yeni pek çok çalışmaları olduğunu ve bunlarla ilgili bilgi vermek maksadıyla Tekirdağ'a geldiğini söyledi. Esnaf ziyaretlerinin süreceğini belirten Palandöken, "2 yıl vadeli 0 faizli toplam 125 milyon YTL`lik bir fon sağlandı. Esnaf ve sanatkarın genel ihtiyacının karşılanması için 2 milyar YTL olması gerekir. Ülkemizde yaklaşık 2 milyon esnaf sanatkar var. Bunların aileleri, eş ve çocukları da hesaba katıldığında verilecek paranın 2 milyar YTL olması gerektiğini söyledik. Siyasi istikrarsızlıkların faturasının tamamı esnaf sanatkara çıkıyor. Bizim rahatlamamız demek ülkenin rahatlaması demek. İşçinin, memurun aylıklarının artması, tarım gelirlerinin artması doğrudan bize destekten daha önemli. Bugün sadece bir kesime 6 milyar YTL geri ödemesiz verildi. Biz 2 milyar YTL istiyoruz ve geri ödemesiz istemiyoruz, 'hibe edin' demiyoruz. Böyle bir istemde bulunmadık. Esnaf sanatkar vakurludur, dik durur kendi imkanları ile kendi zanaatına güvenir" diye konuştu. 

Esnaf ve sanatkarın hem hizmet sektöründe hem de sanatsal kesimde kendi ekmeğini taştan çıkarabildiğini belirten Palandöken, "Ülkenin her sıkışıklığa girdiği dönemde ülkenin menfaatlerini direk koruyabilen kesimdir, muhafazakardır, orta direktir. Ülkenin en önemli sektörüdür. Fakat, büyük sermaye bu küçük işletmelerin gelişmesini istemiyor. Bununla ilgili de lobiler oluşturuyor. Dünyanın gittiği sisteme Türkiye`nin uyması gerekiyor. Artık yönümüzü Avrupa`ya döndük batılıyız diyoruz, Avrupalı olduğumuzu söylüyoruz, o zamanda hemen sermaye üzerimize çöküyor, 'Türkiye`de Avrupa modelini uygulatırsak biz nasıl büyüyeceğiz' diyor. Perakende sektörünün yasasının düzenlenmesi ile ilgili bir yasayı 55. Hükümetten 60. Hükümete kadar meclise getiremedik. Gümrük Birliği süreci içerisinde esnaf sanatkar ihmal edildi. Avrupa ile nasıl yarışacaksınız. Bununla ilgili teknolojik imkanlar lazım. Hükümet ne diyor; değişim, dönüşüm, destek diyor, hadi verin, verin kavurmayı görün savurmayı yarışalım Avrupa'yla. Biz siyaset üstü kurumuz. TESK artık yeni vizyonu ile ekonominin dinamosu olma görevine devam edecek. Esnaf - sanatkarsız bir ülkenin yönetilmesi mümkün değil. Dünya burasıyla büyüyor. Küçük işletmeler büyüyecek ve devasa firmalar oluşacak" açıklamasında bulundu.

"SİYASİ İSTİKRARSIZLIK İLK BAŞTA BİZE ÇARPAR" 

"Külfette yükü biz taşıyoruz, nimette paylaşımda hepsi büyüklerin" diyen Bendevi Palandöken; "Rakamsal büyüklüğe göre, bütçenin oluşumunda önemli katkı sağlayan, Türkiye`de vergi veren mükellefler 2 bini geçmiyor. Yaklaşık 2 milyona yakın esnaf sanatkar diyoruz. Bunlar sicilli, kayıtlı esnaf ve sanatkarlar. Demek ki kazanamıyoruz, vergi vermiyoruz demiyoruz. Bugün en basitinden Bağ-Kur primini yatırmak için senede 6 bin YTL lazım. Daha nasıl vergi olacak. Bu ülkede yeşil kartlılara bedava sağlık hizmeti veriliyor. İşçininkini patron, memurunkini devlet ödüyor. Sizde dükkandaki, malı satıp veriyorsunuz, malınız yoksa tarlanızı satıyorsunuz, o yoksa yengenin kolundaki bileziği satıp veriyorsunuz. Devlete bu borçları verirken sıkışıyorsunuz, sıkışınca faizli para buluyorsunuz, götürüp yatırıyorsunuz. Yatırırken de sen doktora gittin muayene olamadın, sen eczaneye gittin ilaç alamadın demiyor bunu da cezası ile birlikte alıyor. Her 10 yılda bir esnaf sanatkar sakata gelir. Ekonomi bozulduğu zaman, ülkede siyasi istikrarsızlık olduğu gün ilk başta bize çarpar, ilk tokadı biz yeriz. Bunların karşılanmasını bugüne kadarki birikimlerimizi vermek suretiyle yaptık. Artık o birikimde kalmadı. Babadan kalan tarla da, hanımın kolundaki altında kalmadı artık dükkanı kapatmayla bu işin kalkabiliyoruz. Öbür tarafta da özelleşme, teknoloji karşımıza çıktı" şeklinde konuştu. 

Palandöken, "Biz teşhisi koyduk, değişime, dönüşüme evet diyoruz haksız rekabete hayır diyoruz. Niçin diyoruz, devlete daha çok katma değer sağlayalım, daha çok istihdam sağlayalım her şeyden önce kendimiz ayakta kalalım" şeklinde konuştu. 

Devam eden toplu sözleşme sürecine ilişkin bir soru üzerine ise TESK Başkanı Palandöken, "Kardeşler iki veya üç olur, birisi işçi olur, birisi memur olur, birisi esnaf sanatkar olur. Dolayısıyla onların bu ekonomik sıkıntılarının giderilmesi ticari amaçtan daha çok psikolojilerinin rahatlaması açısından da önemli. Toplu sözleşmenin daha fazla uzatılmadan, ülke gündemini meşgul etmeden, gerçeklerle örtüşebilir, ülkenin de kaldırabileceği ölçekte onların bu haklı taleplerinin yanındayım" dedi. 

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda ise Palandöken; "Özelleştirilme yerine güzelleştirilmeden yanayım. Bu kurumlar Cumhuriyet`in vazgeçilmezleri, Sümerbank, şeker fabrikaları, tütün fabrikaları. Özelleşmenin hiç birisini tasvip etmiyorum. O işletmeleri karlı hale getirecek, ülke üzerindeki kamburu asgariye indirecek yönetim şekillerini güzelleştirme ile mümkün olabileceğine inanıyorum. Onların istihdamda çok büyük önemleri var. Onların, o işletmelerin karlılığına da bakılmaması gerekir. Bu tür işletmeler dünyada devletlerin tekelinde. Böyle gelişi güzel özelleştirme, hep zarar ediyor kar etsin mantığı da yanlış. Bu kredi kartları mağdurlarına benzer. Plastiklere mahkum olduğumuz gibidir. İtimatı lütuf sanıp borca sarılma, bir gün isteyecekler sona darılma. Özel sektörün önü açılacak ama rekabet unsuru gerçek kalitesi devam edecek. Müteşebbisin girdiği alanlar genişleyecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 19:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?