3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

TOKİ'den Türkiye'nin ilk lojistik köyü

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yapılması planlanan lojistik köy projesinin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılması için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. 

Hava, deniz, kara ve demiryolu bağlantıları ile birlikte Türkiye'nin en büyük ve verimli lojistik köy projesine TOKİ de dahil oldu. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde havaalanına 7 kilometre uzaklığındaki bin 100 dönümlük 'lojistik köy' arazisi, daha önce lojistik üs yapılmak üzere Tekirdağ Valiliği'ne devredilmişti. Bu konudaki çalışmaların hızla devam ettiğini ifade eden Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, lojistik köyün TOKİ tarafından yapılması için gerekli çalışmaların hız kazandığını ifade etti. Modern taşımacılığın üssü olarak bilinen lojistik köy yapımı projesiyle Çorlu Havaalanı'nın aktif hale geleceğini belirten Vali Doğan, "Havayolu ile Atatürk Havaalanı'na gelecek kargolar Çorlu Havaalanı'na yönlendirilerek, karayolu, demiryolu ve denizyolu ile Türkiye piyasasına dağıtılacak. Kargo şirketlerinin yoğun ilgi gösterdiği lojistik köyle havayolu, demiryolu ve Tekirdağ'a yeni yapılan Akport Limanı'nın aynı üçgende birleştirilerek Türkiye'de tek olması sağlanacak" dedi. 

Lojistik köyün bitmesi halinde Çorlu Havaalanı'nın kargo ağırlıklı bir havaalanı olacağını dile getiren Doğan, bu sayede Atatürk Havalimanı'nın da kargo yükünün azaltılacağını belirtti. Atatürk Havalimanı'nda yaşanan en son yangında kargo yükünün azaltılmasının gündeme geldiğini ifade eden Doğan, Çorlu'nun bu azaltılmaya alternatif olduğunu ifade etti. Vali Doğan, "Çorlu Havalimanı'nın hemen bitişiğinde sayılan arazinin, bulunduğu lokasyona yakın noktalardan demiryolu da geçmektedir. Öngördüğümüz modelde bütün taşıma modları kullanılacaktır. Biz, sistemin entegrasyonuna önem veriyoruz. Tüm taşıma modlarından yararlanılabilecek bir iş yapmak lazım. Bu sistem kabul edildiği andan itibaren, bizim tavsiyemiz oraya bir demiryolu kılçığının bağlanmasıdır. Çünkü Akport limanımıza yapılmakta olan bir demiryolu inşaatı var. Oradan söz konusu lojistik bölgeye doğru bir kılçık verilmesi, Akport Limanı ile lojistik köy arasında doğrudan bir besleme imkanı sağlamış olacaktır. Akport Limanı ile yapılması planlanan Asyaport Limanı arasında da, 8 kilometre gibi son derece yakın bir mesafe bulunuyor. Ulaştırma Bakanımız, gelecekte oraya da bir demiryolu kılçığı verileceğini ifade ettiler. O takdirde, her iki limanın hizmetlerine yarayacak bir arka depolama alanı da oluşturulmuş olacaktır" diye konuştu.


Lojistik köy olarak belirlenen arazide inşaatın ve yapımın TOKİ tarafından yapılmasının uygun olacağını belirten Vali Doğan, "TOKİ ile bir görüşme yaparak kendilerine projeyi anlattık ve Türkiye'de ilk defa yapılacak olan lojistik merkezin TOKİ tarafından yapılması gerektiği düşüncesine vardık. Gerekli görüşmeleri başlattık. TOKİ'de lojistik köy yapımına sıcak baktı. Bu konudaki çalışmalarımız hız kazandı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 11:31:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?