3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Ünlü yazar anısına ev yapılacak

Macaristan Kültür Bakanlığı Tarihi Eserleri Koruma Kurulu Başdanışmanı Pinter Tamaj, Tekirdağ'a Macar Prensi Rakoczy'e en yakın isimlerden biri olan ünlü Macar yazar Mikes Kelemen anısına bir ev yapacaklarını söyledi.


Macaristan Kültür Bakanlığı Tarihi Eserleri Koruma Kurulu Başdanışmanı Pinter Tamaj, Macaristan Rodosto Derneği Başkanı Toth Kornelia, Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Türk Macar Derneği Tekirdağ Başkanı Güneş Gürseler ve yönetim kurulu üyeleri, Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün'ü makamında ziyaret etti. Macar halkının Tekirdağ'a olan ilgisini ve sevgisini anlatan Pinter Tamaj, iki ülkenin de övüneceği tarihi konuları ön planda tutmak istediklerini söyledi. Bu nedenle Tekirdağ'da Macar
Prensi Rakoczy'e en yakın isimlerden biri olan Mikes Kelemen anısına bir ev yapmak istediklerini ifade eden Tamaj, "Macar hükümetinin Peştamalcı Caddesi'nde bulunan bir arsaya Mikes Kelemen evi yapılarak müze haline dönüştürmek istiyoruz. Bu konuda belediyemizden destek bekliyoruz" dedi.


Macar Kültür Bakanlığı başdanışmanı ile Mikes Kelemen evinin yapılması hususunda ön görüşmelerin olumlu olduğunu belirten Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün, "Bu proje üzerinde çalışma yapacağız. En kısa zaman içinde projeyi sonuçlandırarak hayata geçirmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.
Mikes Kelemen Derneği mensupları tarafından geçen yıl Ağustos ayında İbrahim Müteferrika heykeli Tekirdağ'da törenle hizmete açılmıştı. Tekirdağ İsmet İnönü Spor Salonu önündeki aynı ismi taşıyan parkta gerçekleştirilen İbrahim Müteferrika heykelinin açılış törenine Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Maria Szekhely, Romanya Kültür Bakanlığı temsilcisi Krizbai Bela ve 150 kişilik Romanya Erdel Bölgesi Macarlarından oluşan bir grup katılmıştı.

MİKES KELEMEN KİMDİR ?
Macar Edibi, Erdel'de (Zagon) 1690 Ağustos'unda doğdu. Babası Avusturyalılar tarafından öldürülmüş, Mikes, Kolozsuar Cizvit kolejinde okumuş ve bu okulun tesiri ile Katolik olmuştur. 1707 yılında 17 yaşında iken Kral II. Rakoczi'nin yanına verilmiş. Rakoczi'ye çok büyük sevgi ve sadakatle bağlanmıştır. Avusturya'ya karşı yapılan savaştan sonra Rakoczi ile beraber Polonya'ya, İngiltere'ye, Fransa'ya gitmiş daha sonra Tekirdağ'a yerleşti. Geldiği 1725'ten öldüğü 1761'e kadar 36 yıl Tekirdağ'da yaşamıştır.
Mikes Kelemen Macar edebiyatının ünlü simalarından biridir. 13 eseri Macar Milli Müzesi'ndedir. En ünlü ve önemli eseri ise "Türkiye Mektupları"dır. Bu Türkiye'den meçhul bir teyzeye yazılmış 207 mektuptan oluşur. Eser 18. asırdaki Türk toplumsal yaşayışını, törenleri, adetleri, folkloru çok güzel canlandırmaktadır.

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 20:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?