3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Vali Doğan, okul temeli attı

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesine bağlı Veliköy beldesinde 2. ilköğretim okulu temel atma törenine katılan Vali Aydın Nezih Doğan, sanayi potansiyeli ile yoğun olarak göç alan Çerkezköy'de her yıl yeni dersliklere ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Milli Eğitim bizim temel davamızdır. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki çocuklarla bizim çocuklarımızı yarıştırabilmemiz için ortalama derslik başına düşen öğrenci sayasını 30'un altına düşürmeliyiz" dedi.

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesine bağlı Veliköy beldesinde düzenlenen ilköğretim okulu temel atma törenine, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Jandarma Komutanı Murat Öztürk, Çerkezköy Kaymakamı Akın Varıcıer, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Veliköy Belediye Başkanı Efrahim Yeşil, Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Son 5 yıldır derslik üretilebilmek için olağan üstü gayret sarf edildiğini belirten Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Tekirdağ'ın bir bütün olarak mevcut sanayi potansiyeli ve ekonomi potansiyeliyle Türkiye'nin muhtelif yerlerinden göç aldığına işaret etti.

İç göç hareketleri bakımından Türkiye'nin 1.sırasına yerleşmiş durumda olan Tekirdağ'da dersliklerin bir sonraki yıl yetersiz hale dönüşebildiğini ifade eden Vali Doğan, "Milli eğitim davası bizim temel davamızdır. Bu temel davanın hakkıyla yerine
getirmenin ön koşuluda yeterli dersliklerin üretilmesidir. Bu çerçevede son 5 yıldır olağan üstü gayret sarf ediliyor. Türkiye tarihinde ilk defa Milli eğitim Bakanlığı'nın bütçesi diğer bakanlıkların bütçesinin rakamlarını geçti ve nerdeyse bütçe rakamlarının yüzde 30'unu eğitim hizmetlerine ayırıyoruz. Ama genç nüfusumuz gelişen dinamik nüfusumuz eğitim açısından bütün ihtiyaçlarını merkezi idarenin görmesine imkan vermiyor. Bu nedenle başta İl Özel İdaresi olmak üzere Belediyelerimize ve hayırseverlerimize önemli sorumluluklar düşüyor.

Örneğin geçen yıl İl Özel İdaresinden bütçe gelirlerinden yaklaşık 12 trilyon liralık büyük gelir elde ettik. 6 trilyon lirada borçlandık toplam 18 trilyon lira bunun 12 trilyon lirasını eğitim için kullandık derslik ürettik. Bu yaklaşık bütçenin 3'te ikisi demektir. Niye böyle oluyor. Çünkü Tekirdağ'ın bir bütün olarak mevcut sanayi potansiyeli ve ekonomi potansiyeliyle Türkiye'nin muhtelif yerlerinden göç alıyor. İç göç hareketleri bakımından Türkiye'nin 1.sırasına yerleşmiş durumda. Tabi böyle olunca da yaptığınız derslikler bir sonraki yıl yetersiz hale dönüşebiliyor. Örneğin son 5 yılda yapılan bin 500 derslik var. Bunun bin tanesini devlet imkanlarıyla yapmışız yaklaşık 500 tanesinde bağış severlerin bağışıyla elde etmişiz. Bu bakımdan Tekirdağ Türkiye'de örnek bir il. Yani toplam yapılan derslik sayısının bağış severler hayırseverler tarafından yapılıyor olması bakımından da Tekirdağ Türkiye'de 1. il konumundadır" şeklinde konuştu.

Bütün fertleri olabildiği ölçüde en iyi eğitim imkanlarıyla donatmak zorunda olduğunu kaydeden Vali Doğan, Veliköy beldesinin 765 öğrencisi ve ilköğretim okulunun 14 dersliği olduğunu söyledi.

Doğan, "İkili eğitim yapıyor. Bu şartlarla dünyanın gelişmiş ülkelerindeki çocuklarla bizim çocuklarımızı yarıştırmamız mümkün değil. Mecburuz ne yapıp ortalama derslik başına düşen öğrenci sayasını 30'un altına düşürmeye, bunun için bütün imkanlarımızı seferber etmemiz lazım. Devlet olarak, millet olarak elbirliği ve gönül birliği içinde gayret etmemiz lazım ki bu rekabetçi ortamda bizim çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlayalım. Bunu şunun için arzu ediyoruz, çocuklarımız izin daha iyi gelecek hazırlarsak Türkiye'nin lider ülke olması ideali bizim için daha yakın bir ideal haline dönüşecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Doğan ve beraberindekiler kısa sürede bitirilmesi planlanan 16 derslikli ilköğretim okulunun temelini attı.

.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 17:03:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?