3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Vali Doğan'dan açıklama

Almanya'nın Bremen kentindeki konteynır limanı ve lojistik merkezinde incelemelerde bulunan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Türkiye'nin lojistik dünyasında aktör olacağını söyledi. 

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde lojistik merkezi kurulması için projeler yürüten Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Mersinli yetkililer ile birlikte Almanya'nın Bremen kentindeki konteynır limanı ve lojistik merkezinde incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme gezisinin oldukça faydalı olduğunu ifade eden Vali Doğan, Türkiye'nin lojistik konusunda büyük aşamalar kaydederek dünya pazarında büyük hedefler belirlendiğini söyledi. 

Çorlu'da kurulması planlanan Lojistik Organize Sanayi Bölgesi için örnek teşkil eden Almanya'nın Bremen kentindeki konteynır limanı ve lojistik merkezinde incelemelerde bulunulduğunu ifade eden Vali Doğan, "Türkiye'nin lojistik alanında var olması için öncelikle hukuki bir zemine ihtiyacı vardı. Bunu Sanayi ve Ticaret Komisyonu'na verdiğimiz kanun tasarısı ile büyük ölçüde tamamlamış olacağız. Kanun tasarısı komisyondan geçti ve önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek. Bu sayede Türkiye'de Lojistik Organize Sanayi Bölgeleri'nin oluşturulması sağlanacak. Taşımacılık sektöründe dünyanın en büyük merkezlerinden biri olan Almanya'da bir gezi düzenlendi. Bu gezi de Çorlu'ya yapmak istediğimiz Lojistik Merkezi için örnek teşkil edecek merkezi inceleme fırsatı bulduk. Bremen'de 1250 firmanın faaliyet gösterdiği alanları gezdik. Bremen'de 5 bin 500 işçi çalışıyor ve Çorlu'da kurmak istediğimiz merkezin yaklaşık 5 katı büyüklüğünde bir yer. 1987 yılında faaliyete geçen merkez için yaklaşık 500 milyon euro yatırım yapılmış.
Yıllık 20 milyon euro yerel vergi verdiğini öğrendik. Merkezde yıllık 500 milyon konteynır taşınıyor. Oysa Türkiye'de yıllık 3 bin 800 civarında konteynır taşınıyor. Çorlu'da kurmayı planladığımız lojistik merkez ile birlikte Türkiye lojistik alanda dünyanın önemli aktör oyuncularından biri haline gelecek" dedi. 

Almanya'da lojistik konusundaki en önemli iki isimle görüşme imkanıda bulduklarını ifade eden Vali Doğan, "Almanya'da lojistik denilince akla iki isim geliyor. Prof. Dr. Hans-Dietrich Hasis ve Dr. Thomas Nobel. İki uzman Çorlu'da yapmak istediğimiz lojistik merkezi için Eylül ayında Tekirdağ'a gelerek incelemelerde bulunacaklar. Dünya'nın birçok ülkesinde lojistik merkezin kurulmasını ve planlamasını da onlar yaptı. Bizde üzerimize düşen görevleri yaparak önce valiliğimce bir hukuki zemin hazırlanması için teklif verildi. Ardından Türkiye'de ilk kez Liman İşletmeciliği Lisesi'ni projesini başlattık. Bu yıl 30 öğrenci bu okulda öğrenime başlayacak. Lojistik merkezin kurulması ile birlikte hem Tekirdağ hem de Türkiye ekonomisi büyük kazanımlar elde edecek. Çünkü Tekirdağ hem hava yoluna, hem deniz taşımacılığına hem de karayolu özelliklerine sahip bir şehir. Demir yolunun deniz limanlarına bağlanması da büyük bir etkendir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 10:32:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?