30
Nisan
2024
Salı
TEKİRDAĞ

Vicdani retçinin yargılanması

Vicdani retçi olduğunu açıklayan ve "firar" ile "emre itaatsizlikte ısrar" suçlarından tutuklu bulunan Halil S.'nin yargılanmasına Çorlu Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. 

Duruşmada, tutuklu sanık Halil S. hazır bulundu. Duruşmayı izlemek üzere 2'si yurt dışından olmak üzere 15 kişi de mahkemede hazır bulundu. Duruşmayı izleyenler, Halil S.'ye mahkeme salonuna girişte kırmızı karanfiller verdi. Duruşmada vicdani reddini 2004 yılında açıkladığını kaydeden Halil S, firar suçlamasını kabul etmedi. Firar etmediğinin en açık kanıtı olarak vicdani ret yargılamasına gelmesini gösteren Halil S, "Vicdani ret duruşmasına gelmemiş olsaydım şimdi tutuklu olmazdım. Serbest kalsam bile askeri birliğe tekrar gitmeyeceğim. Ben sivilim, asker değilim, asker olmayı kabul etmedim. Psikolojik durumum gayet iyi, psikolojik muayeneyi kabul etmiyorum, etmeyeceğim" dedi.
 
4 kez ara verilen duruşmada tutuklu sanık Halil S. askerliğe elverişliliği ile ceza ehliyetinin bulunup bulunmadığı yönünde adli muayeneyi kabul etmeyeceğini belirtti. Çorlu Asker Hastanesi'nde görevli Psikiyatri Uzmanı Tabip Binbaşı Erhan Ceyhun'un dosya üzerinden mütalaasını sunduğu mahkeme heyeti, Halil S.'nin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
 
Viyana'dan gelen ARGE Zivildienst temsilcisi Bettina Frese ve İspanya'dan gelen Anti Militarist Platform üyesi Ergevcza Vargas'ın da aralarında bulunduğu 15 kişinin izlediği duruşma sonrası açıklamada bulunan sanık avukatı Suna Coşkun, Halil S.'nin işlediği suçun firar kapsamında yer almadığı görüşünü savundu. Coşkun, "Firar etmiş olsaydı duruşmasına gelmezdi. Müvekkilim istikrarlı olarak vicdani retçi olduğunu açıkladı. Eylemin bu kapsamda firar suçunu işlemesi mümkün değildir. Vicdani reddin göz ardı edilmesi AİHM'ye götürülmesine neden oluyor. AİHM'nin Türkiye konusunda daha evvel verdiği kararlar ortadadır. 24 Ocak 2004 tarihinde verilen karar emsal olarak alınabilir" dedi. 

İnsan Haklar Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Yıldız ise, yaptığı açıklamada Halil S.'nin firar etmediğini belirtti. Çorlu Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmanın ardından Halil S.'ye destek vermek için Çorlu'ya gelen yaklaşık 30 kişilik grup olaysız bir şekilde dağıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 17:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?