3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Erman Artun


Erman ARTUN   (1948-  )

Tekirdağ'da doğdu. Tekirdağ Namık Kemal Lisesi ile Edirne Erkek İlköğretmen Okulu'nu aynı anda (1966) bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdikten sonra Tekirdağ folkloru ile ilgili çok sayıda malzeme derleyip yayımladı.

Bunlar, Yeni İnan Gazetesinde, Boğaziçi üniversitesi Folklor Kulübü'nün yayım organı olan Folklara Doğru dergisi, İstanbul’da yayımlanan Türk Folkloru ve Halk Kültürü dergileri ile Milli Folklor Araştırma Dairesi'nin yayım organı olan Türk Folkloru Araştırmaları yıllığındadır.

1984 Nisan ayı başlarında Belgrad Üniversitesi Doğu Dilleri Bölümü'nde Türk Dili Okutmanı olarak göreve başladı. Bu görevi dört öğretim yılı sürdü. Yurda kesin dönüş yaptıktan sonra bir süre daha Tekirdağ'daki görevinde bulundu. Halen Çukurova Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

1971 yılında verdiği üniversite mezuniyet tezinin adı Tekirdağ ve Balkan muhacirleri ağızları (fonetik ve morfolojik dil ve folklor incelemesi) olup Yugoslavya'daki görevi sırasında doktorasını vermiştir. şu anda Doçenttir. 1973 Tekirdağ il Yıllığı'ndaki folklor bölümü kendisinindir.
Eserlerinden bazıları:

Tekirdağ Folklor Araştırması, İstanbul 1978, Tekirdağ Folklorundan örnekler, Tekirdağ Folklor Araştırması 2, Tekirdağ, 1983, Vezbanja iz Savremonog Turskog Jezika sa Tekstovima, Filoloşki Fakultet,  Belgrad, 1988, Tekirdağ çocuk Oyunları, Tekirdağ, 1992, Tekirdağ Halk Oyunları, Tekirdağ, 1992, Cemal Ritüeli ve Balkanlardaki Varyantları, Ankara, 1993, Kültür Bakanlığı Yayını Adana Âşıklık Geleneği (1966-1996) ve Âşık Deymani, 1996, Adana Halk Kültürü Araştırmaları, 1998, Adana Mutfak Kültüründen örnekler, 1998Tekirdağ Halk Kültürü araştırmaları, 1998.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar