4
Mayıs
2024
Cumartesi
TEKİRDAĞ

Hilmi Yücebaş


Hilmi YÜCEBAŞ   (1915- ) 

Yazar.Drama’da 1915 yılında doğdu. Hilmi Yücebaş, şiir ve edebiyat zevkini Tekirdağ’da ortaokul sıralarında edindi. 1932-1933 yıllarında Malkara’ya bağlı şahin ve Pirinççeşme köylerinde öğretmenlik yaptı. Trakya Köylerinde Kültür Derlemeleri bu yılların ürünüdür. Tekirdağ folkloru bakımından ilk derleme olarak da önemlidir. 

Üçüncü kitabı olan Tekirdağ’lı Şairler’den sonra şairlerin ve yazarların peşini bırakmadığını söyleyen Hilmi Yücebaş, 1932-1942 yılları arasında Tekirdağ gazetesinin yazı işlerini yönetti. Bundan sonra İstanbul’da bağımsız yazar olarak sürekli gazetecilik yapan Hilmi Yücebaş, “Bütün Cepheleriyle” genel başlığı altında birçok ünlü edebiyatçımızla hiciv ve mizah dünyamızın önde gelen kişilerin tanıtıldığı, araştırmacılara kolaylıklar sağlayan, kaynak gösteren, seçmeler sunan, haklarında verilmiş yargıları sergileyen kitaplar yayımlamaya başladı.

Bir yandan da Akşam, Cumhuriyet, Son Posta gazeteleri ile Anadolu Ajansı’nın muhabirliklerini yaptı. 1967 yılında emekli olan Hilmi Yücebaş, 1938 yılında Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, kendisini bir plâketle ödüllendirdi. 

Eserleri:

Trakya Köylerinde Kültür Derlemeleri (1935), 
Namık Kemal ve Vatan Sevgisi (1937), 
Tekirdağlı şairler (1939).

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar