19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

KRİZ VURDU, KİTAPLAR CEBE GİRDİ...

Önceleri cep boy kitaplara Avrupa ve Amerika'daki yayınevlerinin ürünleri arasında rastlıyorduk. Ülkemizde yayıncılar tarafından çok da tercih edilmeyen bu boyuttaki kitapları daha sonra tek tük raflarda görmeye başladık.

Çok satan kitapları cep boya düşüren yayıncılar anlaşılan bunun Türkiye'de tutup tutmayacağını ilk zamanlar bilemiyormuş. Oysa son zamanlarda kitapçılarda farklı yayınevlerinden çıkan, birkaç raf dolduracak kadar cep kitaba; otobüste, tramvayda, trende ve vapurda bu tür kitaplar okuyan insanlara rastlamak hiç de zor değil. Genellikle çok satan kitaplar için tercih edilen bu boyut, hem ucuz olması hem de taşınabilme kolaylığıyla birçok okurun gözdesi olmuş durumda.

Yayıncıları bir anda cep kitaplarına yönelten başka sebepler de var muhakkak. Son zamanlarda korsanla birlikte düşen satışların üstüne ekonomik kriz biberi ekilince yayınevleri az maliyetle satışları artırmayı hedeflemiş. Bu yolla 20 liralık bir kitabı 9,90 liraya düşürebildiklerini ifade eden yayıncılar, hem okuru memnun etmenin hem de korsan yayınları bir nebze de olsa engelleyebilmenin bir yolu olarak görüyor cep kitapları. Bu konuda çok yalnız bırakıldıklarından yakınan yayıncıların bulduğu bu çözüm, yalnızca çok satan kitaplara uygulanıyor.

Kitap büyük boyutlarda yeterince rağbet görünce herkes alabilsin diye cep boyunda da basımı yapılıyor. Ancak 3 bin-5 bin civarında satışa ulaşabilen kitaplar için uygulanan cep boy basımların daha az masrafla basıldığını söyleyen yayın camiası, cep boyun daha çok kadınları ilgilendiren kitaplarda tuttuğuna dikkat çekiyor. Çantada yer kaplamayan, ev dışında okunması kolay olan cep kitaplar rafındaki en büyük yeri popüler kitaplar kaplarken az satan, nadir bulunan eserlerin bu tür basımına rastlamak çok zor. Son zamanlarda cep boy kitapların basımıyla alakalı her yayınevininse kendine göre farklı sebepleri var.

***

Cep kitapları bize piyasa hareketliliği olarak döndü

Sırma Köksal (Everest Yayınları - Editör): Cep kitap uygulaması tüm dünyada örneği görülen bir uygulama. Ancak ülkemizde uzun yıllardır cep boyutu kitaplar pek yayımlanmıyordu. Biz Everest Yayınları olarak biraz da piyasayı canlandırmak için, okura değişik ve sevimli gelecek bu boyutu yeniden uygulamaya başladık. Bizden sonra başka yayınevleri de bu uygulamayı beğenmiş olacaklar ki, bizi takip ettiler. Bu kitaplarda düşük ve sabit fiyat politikası uyguladığımız için okur açısından alımı daha kolay. Bu kolaylık da bize yükselen satış rakamı ve piyasa hareketliliği olarak geri dönüyor.

***

Hem maliyeti düşük hem de taşıması kolay olunca tuttu

Hüseyin Movit (Truva Yayınları- Genel Yayın Yönetmeni): İnsanlar evlerinde genellikle vakitlerini televizyon başında geçirmeyi tercih ediyor. Biz de dışarıda gezerken insanların rahatça yanlarında taşıyabilecekleri ve okuyabilecekleri boyutlarda kitaplar basmaya karar verdik. Bu tür kitaplar Avrupa'da vardı zaten. O standartlarda kitapların maliyeti de düşük oluyor. İşin müşteriye bakan yönüyle fiyatlar da daha uygun hale geldi.

***

Krizle birlikte zorda kalan yayıncılar cep kitaba yöneldi

Yusuf Tan (Pegasus Yayınları-Editör): Bu boyutta kitaplar basmamızın temel nedeni maliyeti asgariye indirme çabamız. Krizden dolayı yayınevleri ciddi manada zorda; bu yüzden cep boyunda kitaplara yöneldiler. Bazı kitapları ise özellikle kadınlar için olanları, çantaya rahat sığabilsin diye bu boyutlarda basıyoruz. Bu boyutlarla 20 liralık bir kitabı 9,90'a düşürebiliyoruz. Göz önünde bulunan kitaplar ilgi görürse küçük boyutta basıyoruz. Böylece fiyattan dolayı alıp okuyamayanların da alabilmesi mümkün oluyor.

***

Cep boy kitaplar çok satarsa kâr getiriyor

Cem Küçük (Profil Yayıncılık-Genel Yayın Yönetmeni): Bu daha önce Amerika'da çok satan kitaplar için uygulanan bir yöntemdi. Daha sonra Alfa Yayınları çok satan kitaplar için bunu yapmaya başladı. Diğer yayınevleri de bunu takip etti. Bu boyuttaki kitapların öyle çok büyük kârı da yok aslında. Ancak 3 bin-5 bin civarında satarsa bunun bir getirisi olabilir yayıncılara. O yüzden sadece çok satan kitaplar bu boyutta tekrar basılıyor. Bir de bu kitapların taşınabilirliği kolay olduğu için okurlar tarafından da seviliyor.

Yusuf Gündüz - Zaman
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 20:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?