2
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

Erdal Öz, 'Zeytin'i yazdı!

‘Puslu Kıtalar Atlası’ ve ‘ Suskunlar’ gibi romanlarıyla okuyucuları kendine hayran bırakan, Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi, Türk edebiyatının önemli ismi İhsan Oktay Anar, National Geographic Dergi’nin Kasım sayısı için ‘Tire’de bir zeytin hasadı’ isminde bir öykü yazdı.

Halen Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünde Yardımcı Doçent olan Anar’ın kendi özyaşamından esintiler taşıyan öykü, İzmir’in Tire ilçesinden çiftçi bir ailenin, asırlardır süregelen hasad ritüeliyle iç içe geçen yaşantısını anlatıyor.

İhsan Oktay’ın kendi kayınvalidesi ve kayınpederinden esinlenerek yazdığı zeytin hasadı öyküsü, medyada çok görünmeyen Anar’ı daha yakından tanımak isteyenlere bir fırsat olacağa benziyor. Çünkü Anar, öyküsünde zeytinle ve geleneksel ritüellerle olan kişisel bağlarının da ipuçlarını veriyor.

Anar hikayesinde, zeytinin lezzetine varmak için ‘zeytin işçisi olmayı öneriyor’: “Bu konuda onlarca yöntemi anlatan yüzlerce kitap ve binlerce yazı okumuş olabilirsiniz. Dahası, bir zeytinyağı uzmanı, bir gastronom veya bir ‘gourmet’, bir profesyonel olabilirsiniz. Ama (...) ‘damak zevkinizi daha da geliştirecek’ bir yöntem bildiğimi zannediyorum. Ayrıca, bunun size bir mali külfeti olmayacağını, hatta bu yolla biraz para da kazanabileceğinizi garanti edebilirim.”

.
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 22:26:59
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 23:14:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?