2
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

1 milyon euroluk dava

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Peyamı Safa'nın iki mirasçısı vardı; biri eşi Nebahat, biri de yeğeni Behçet Safa. Yeğen Safa, milliyetçi-muhafazakar görüşte olan amcasını siyasi görüşleri nedeniyle sevmediği için mirası reddetti. Nebahat Safa ise, yazarın yapıtlarının telif hakkını 1971 yılında Ötüken Neşriyat'a sattı. Yayınevinin bastığı kitapların satışından gelen gelirle borçlarını kapatıp geçimini sağladı. Safa'nın mezarı ise ölümünden 13 yıl sonra Ötüken Neşrityat tarafından yaptırıldı.

MİRASINI REDDETTİ
Zaman içerisinde Safa'nın eserleri Türk edebiyatının klasikleri arasına girdi. Eserleri yılda 40 binin üzerinde satış rakamlarına ulaştı. Yazarın eşi Nebahat Safa ise 2001'de öldü.

Alkım Yayınevi, telif haklarını alabilmek için, 10 Ağustos 2004'te, yazarın yurt dışındaki yeğeni Behçet Safa ile irtibata geçti. Behçet Safa, mirasını reddettiği amcasının telif haklarını 35 bin Euro karşılığında Alkım Yayınevi'ne sattı. Alkım Yayınevi bu sözleşmeye dayanarak Ötüken Neşriyat'a ihtarname gönderdi ve Peyami Safa'nın kitaplarının yayınlanmasını durdurmasını istedi. Ötüken Neşriyat ise 1971 yılında Nebahat Safa ile yaptıkları telif sözleşmesine dayanarak tüm yayın haklarının kendilerinde olduğunu, bu nedenle başkasının eserleri basamayacağını belirten bir karşı ihtarname gönderdi.

Ötüken Neşriyat, Alkım Yayınevi'ne bandrol verilmemesi için tedbir kararı alınması amacıyla İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Alkım Yayınevi ise, Behçet Safa'yla yaptığı sözleşmeye dayanarak Ötüken Neşriyat'ın kitap basımının engellenmesi istemiyle tedbir kararı alınması için başvuruda bulundu. Mahkemenin, tedbir istemlerini karşılıklı reddetmesinin ardından Alkım Yayınevi, 2004 yılı ve sonrasında basılan kitapların toplatılması ve maddi tazminat talebiyle İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde yeni bir dava açtı.

Ötüken Neşriyat ise mahkemeye verdiği yanıtta yeğen Safa'nın ünlü yazarın ölümünün ardından siyasi nedenler ve ortada kalan borç nedeniyle mirası reddettiğini belirtti. İki yayınevi arasındaki telif davası sürüyor.

Maddi değeri 1 milyon euro

Ötüken Neşriyat yetkilisi Konuralp Özdemir, "Bizim için Peyami Safa'nın eserlerinin manevi değerine paha biçilmez. Çünkü Ötüken ile Safa özdeşleşmiştir. Maddi değeri de milyon euroyla ifade edilecek kadar büyüktür" diye konuştu. Safa'nın yaşadığı zamanlarda avukatlığını yapan Ergun Göze ise, "Peyami Safa öldüğünde sıkıntı içerisindeydi. Ailesine hiçbir şey bırakmadı. Behçet Safa, Paris Konsolosluğu aracılığıyla reddi mirasta bulunmuştu. Yaşarken de amcasıyla arası iyi değildi" dedi. Alkım Yayınevi ise SABAH'ın konuyla ilgili sorularına cevap vermedi.

Zeynel Yaman - Sabah
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 21:33:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?