19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Obama’ya 5 altın öğüt

Washington Post gazetesi, yeni ABD Başkanı Barrack Obama’ya daha önceki başkanların yaptıkları hataları anlatan bir kitaptan alıntı yaparak, beş altın kural sıraladı.

Brookings Institute akil adamlarından Stephen Hess’in bu yıl yazdığı “What Do We Do Now?” isimli kitaptan alıntılar yapan gazete, geçmiş başkanların uygulamalarından da örnekler de verdi.

İşte yeni Başkanın başarılı olmak için yapması ve yapmaması gereken işler:

Reorganizasyon Canavarlarına Karşı Dikkatli Ol

Çok yakında, taraftarlarınca, hükümetin yeniden yapılandırılmasını isteyen tekliflerle kuşatılacaksın. Ama şunu asla unutma: Yeniden yapılandırma maliyetli bir iştir. Kongre’deki komiteler kendi yetki alanlarının değiştirilmesini hoş karşılamayacaklardır.

İşleyişi değiştirmeden önce, rakip partiden de olsa, giden hükümetin yaptıklarına bir bakmalı; aceleci davranmayıp, onlara mutlaka kulak vermelisin.

Kendinden önceki Başkan Eisenhower’ın milli güvenlik konusundaki kararlarını alelacele değiştirip de sonradan Domuzlar Körfezi krizini yaşayan John F. Kennedy’nin durumunu aklından çıkarma.

Kadrolaşma Hakkında…

Seçimden önce senin başa gelmen için canla başla çalışan insanlar vardı. Seçilir seçilmez, senden tek beklentileri onları güzel makamlarla ödüllendirmendir. Eğer liyakat taşıyorlarsa ne ala? Ama sen de Jimmy Carter’ın düştüğü hataya düşme: 8 bakanlıktan 7’sini tek özellikleri “kendisine sadık olmak olan” Georgialı hemşerilerine vermişti!

“Hayır” Demeyi Öğren

Yüksek maaşlı devlet görevlerini arzulayan kimselerin eksikliğini asla hissetmeyeceksin. İşe uygun adamları ararken, sürprizlerle karşılaşmaya hazır ol.

İşte sana bir örnek: 2000 yılında Bush ve Cheney, tüm “olumsuzluklarına” rağmen Paul O’Neill’i Hazine Bakanı olarak atadılar. 2 yıl sonra Bush, bu “olumsuzlukları” yüzünden O’Neill’i görevden almak zorunda kalmıştı.


Ne Zaman Kıvrak Olman Gerektiğini İyi Bil


Bir seçim yapman gerektiğinde hemen oyları say. Eğer yeterince desteğin yoksa çabuk hareket et.

Ve Bir Şey Daha…

Bill Clinton’un acı bir tecrübeyle öğrendiği gibi, görevden alamayacağın bir kimseye asla halkı ilgilendiren büyük bir sorumluluk verme.


Stephen Hess’in “Şimdi Ne Yapacağız?” kitabından
Kaynak: Washington Post

Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 13:52:53
Güncelleme :7 Kasım 2008 Cuma 14:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?