31
Mayıs
2024
Cuma
KİTAP

ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATAN KİTAP

Amerikalı gazeteci Sherry Jones’un yazdığı Hz . Muhammed’in genç yaşta evlendiği eşi Hz.Ayşe’nin hayatını konu alan “Jewel of Medina” (Medine’nin Mücevheri) isimli kitabın basımı durduruldu

ABD’nin ünlü yayınevi Random House, İslam alimlerinin Hz. Ayşe’nin Hz. Muhammed’le nişanlanmasıyla başlayan Hz. Muhammed’in ölümüne kadar olan süreci mahremiyet gözetmeksizin anlatan kitabı yeni ’Şeytan Ayetleri’ olarak görmesi tehlikesi üzerine güvenlik için baskıyı erteledi. Önümüzdeki hafta salı günü piyasalara çıkması gereken kitap için Jones’a 100 bin dolar ödeyen yayınevi, kitabı basmadan önce bir kopyasını Texas Üniversitesi İslam Tarihi Profesörü Denise Spellberg’e yolladı.

Basım ertelendi

İncelemelerde bulunan Spellberg, kitabı “soft-core” (hafif) pornografi olarak nitelendirdi. Kitabın Danimarka’daki karikatür ve Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri”nden çok daha büyük bir kriz çıkarmasından endişe ettiğini bildirdi. Radikal islamcılardan büyük tepki alacağını düşündüğü kitabın “ulusal güvenliği tehlikeye atacağına” dikkat çeken Spellberg, kitabın kesinlikle basılmamasını tavsiye etti. Kitabın İslam dünyasında görebileceği tepkiden çekinen yayınevi ise hemen basımı erteleme kararı aldı. 

Karar büyük tartışmalara sebep olurken, yayınevi düşünce ve ifade özgürlüğü ilkesini yıkmakla eleştiriliyor. Kitabın yazarı ise Hz. Muhammed ve Ayşe’nin “harika bir aşk hikayesi” olduğunu ve Ayşe ve Hz. Muhammed’in İslamı şekillendiren diğer eşlerine ses vermek istediğini savundu.

Salman Rüşdi için ölüm fetvası verilmişti

HİNT asıllı yazar Salman Rüşdi’nin romanı olan Şeytan Ayetleri, ilk kez 1988’de İngiltere’de basıldı. İslam dünyasından büyük tepki gördü. Birçok islam ülkesinde yasaklanan kitabın yazarı hakkında İran’nın dini lideri Humeyni tarafından ölüm fetvası verildi. Başın 2.8 milyon dolar ödül konan Rüşdi, bu yüzden yıllarca saklanarak yaşamak zorunda kaldı. Ayrıca kitabı Japoncaya çeviren yazar da öldürülmüştü.

Vatan
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2008 Pazartesi 20:43:35
Güncelleme :11 Ağustos 2008 Pazartesi 20:46:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?