19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

AMİN MAALOF'UN TÜRKİYE'Sİ...

Yazar Amin Maalouf, yeni kitabı Çivisi Çıkmış Dünya'da Türkiye ve Atatürk hakkında dikkate değer sözler sarf ediyor.

Yazar Amin Maalouf yeni kitabı Çivisi Çıkmış Dünya'da Atatürk ve Türkiye hakkında önemli sözler söylüyor. Maalouf'a göre Atatürk, "Türkiye halkını tekrar gururlandırmış" bir kişi Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf, denemelerini bir araya getirdiği ve merakla beklenen yeni kitabı Çivisi Çıkmış Dünya-Uygarlıklarımız Tükendiğinde'de, Atatürk ve Türkiye hakkında ilginç yorumlarda bulunuyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, Türk okurunun daha çok tarihsel içerikli romanlarıyla tanıdığı yazar Maalouf, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan ikinci deneme kitabında 'uygarlığın beşiği' sayılan Doğu'nun geri kalışının ardındaki nedenleri büyüteç altına alıyor. 216 sayfalık kitabının daha en başında, "Pusulasız bir halde girdik yeni yüzyıla," diyen Maalouf, hem Doğu, hem de Batı kültüründen kökler taşıyan bir aydın olarak bu kitabı yazma gerekçesini ise şöyle ifade ediyor:

"Bu kitabı yazmamdaki amaç, geç kalındığını, ama çok geç kalınmadığını söylemek. Çöküşü ve gerilemeyi önlemek amacıyla bütün gücümüzle harekete geçmemenin bir intihar, bir suç olduğunu söylemek." İşte, Maalouf'un piyasaya dün çıkan kitabından Atatürk ve Türkiye ile ilgili kimi dikkat çekici satırbaşları:

HALKINI GURURLANDIRDI:

"Halkı da Mustafa Kemal'i izlemiştir. Çok da şikâyet etmeden, gelenekleri ve inanışları alt üst etmesine izin vermiştir. Neden? Çünkü halkını tekrar gururlandırmıştır. Halka haysiyetini geri veren kişi ona pek çok şeyi kabul ettirebilir. Ondan fedakârlıklar, kısıtlamalar isteyebilir ve hatta buyurganca davranabilir; halk yine de onu dinleyecek, savunacak, onun sözünü dinleyecektir; sonsuza dek değil, ama uzun süreliğine. Dine çatsa bile, yurttaşları çok da sırtını dönmeyecektir ona. Siyasette, dinin kendisi bir amaç değildir, düşüncelerden biridir yalnızca; meşruiyet en inançlı olana değil, mücadelesi halkınkiyle aynı olana verilir."

HERHANGİ BİR TARAFLA SAVAŞMADI:

"Doğu'da pek az insan Atatürk'ün bir yandan Avrupalılara karşı canla başla mücadele verirken, bir yandan da Türkiye'yi Avrupalılaştırmayı düşlemesini bir çelişki olarak değerlendirir. O herhangi bir tarafa karşı savaş vermemiştir, bir yerli olarak değil, diğer herkesle eşit bir insan olarak saygı görmek adına mücadele etmiştir; Mustafa Kemal ve halkı haysiyetlerini kurtardıktan sonra, modernlik yolunda çok ilerilere gitmeye hazırlardır artık."

Sabah
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 21:31:16
Güncelleme :23 Mayıs 2009 Cumartesi 21:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?