26
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

HEM OKUDUM HEM DE GEZDİM...

İlkokulda hararetli tartışmaların yaşandığı münazaralar yapılırdı. "Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?" sorusu etrafında gelişen tartışmalar çok renkli geçerdi. Henüz 9-10 yaşındaki minikler boylarından büyük laflar ederek kendi tezlerini ispata kalkışırdı. Uzun tartışmaların bir galibi olmazdı.

İsmail Güzelsoy'un 2 cilt halinde hazırladığı İstanbul'un Gezi Rehberi kitabını görünce ilkokuldaki münazara günlerini hatırladım. Çok gezmenin ya da çok okumanın bilgiye giden yolda tek başına yeterli olmadığını zamanla fark ediyor insan. Öğretmenler bir üçüncü şıkka yer vermese de sorunun doğru cevabının "okuyarak gezen" olduğu tecrübe edilerek öğreniliyor.

Kitabın yazarı İsmail Güzelsoy bir romancı. Aynı zamanda 16 yıllık deneyimli bir rehber. Bir turda gruplara anlatılan birçok şeyi bu kitapta toplamış. Alfa Yayınları'ndan çıkan kitabın ilk cildinde 2 Günde Pera ve Boğaz; ikinci cildinde 2 Günde Tarihî Yarımada anlatılıyor. Yazar kitapta okuru hem adım adım gezdiriyor hem de pek çok anıtın, mekânın hikâyesini paylaşıyor. Görsel malzemelerle zenginleştirilmiş olan kitap ikişer günlük gezi programı olarak tasarlanmış.

Kitapta Pera bölgesini gezmeye bir gün ayrılmış. Gezi Gümüşsuyu'ndan başlıyor. Taksim Meydanı'ndan İstiklal Caddesi'ne varılıyor. Genel olarak bu hat üzerinden Karaköy'e, oradan da Tophane'ye geçiliyor. Alman Sarayı'yla başlayan gezi Nusretiye Camii ile son buluyor. Güzelsoy, okuru 77 mekanda gezdiriyor ve anıtlar hakkında bilgi veriyor. Kitapta verilen harita okurun işini kolaylaştırıyor. Mekanlar harita üzerinde numaralandırılmış. Okura sadece tarihî bilgi vermekle yetinilmemiş. Yazar gezdirdiği güzergahta nerde ne yenir bilgisini de paylaşıyor.

İlk gün kitapta anlatılan mekanlardan bazıları şöyle: Fransız Konsolosluğu, Ağa Camii, İnci Pastanesi, Halep Pasajı, Venedik Sarayı, Neve Şalom, Galata Kulesi.

Kitabın ikinci bölümü Boğaziçi'ne ayrılmış. Yazar Boğaziçi'nde vapur turuna başlamadan önce okuru Eminönü, Yeni Cami ve Mısır Çarşısı hakkında bilgilendiriyor. Gezi İDO sefer güzergahı esas alınarak planlanmış. İsmail Güzelsoy okuru 10.35 vapuruyla Eminönü'nden alıyor. Vapur sırasıyla Beşiktaş, Kanlıca, Yeniköy, Sarıyer, Rumelikavağı iskelelerine uğruyor. Anadolukavağı'na demirleyip yemek molası veriyor. Üç saatlik molanın ardından aynı vapurla dönüş 15.00'te başlıyor. Yazar güzergahta yer alan yalı ve sarayların hikâyesini fotoğraflarıyla birlikte paylaşıyor.

İkinci kitap 2 Günde Tarihî Yarımada adını taşıyor. İlk gün Sultanahmet ve çevresine ayrılmış. Hipodrum'dan başlayan gezi programında Sultanahmet Camii, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Yazar mekanları bir güne sığdırmak için geziye sabah 9'da başlamanızı öneriyor. Müzelerin bir kısmı pazartesi ve salı günleri kapalı olduğu için gezi programınızı bu iki gün dışında yapmanız uyarısında da bulunuyor. Mekanların tarihi uzun uzun anlatılıyor.

Kitapta ikinci gün gezi programı ise Kapalıçarşı ve çevresiyle başlıyor. Çemberlitaş, Nuruosmaniye Camii ve Beyazıt civarı ile devam ediyor. Süleymaniye Camii de gezi programında yer alan mekanlardan. Daha sonra Haliç'e geçiliyor. Kitabın sonunda yer alan dizin okurun işini kolaylaştırıyor.

 

Murat Tokay - Zaman
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 19:40:49
Güncelleme :6 Temmuz 2009 Pazartesi 15:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?