19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

KİTAPLAR ARTIK CEBE GİRDİ

Yayınevleri, krize karşı boyutları küçük ve hafif cep kitaplarına yöneldi

Yıllardır bir görünüp bir kaybolan cep kitapları geri döndü! Kitapların ağırlığından ve boyutundan şikâyet eden okuyucuları dikkate alan yayınevleri, başta popüler kitapları olmak üzere çeşitli yayınlarını cep boyutunda yayınlamaya başladılar.

Dünyada 19’uncu yüzyıldan beri uygulanmakta olan yöntem, zaman içerisinde “ucuz baskı, havaalanı kitabı” gibi isimlerle de anıldı. Yurt dışında sadece cep boyutunda kitaplar basan yayınevleri de mevcut... Türkiye’de eskiden beri uygulanan bir yöntem olsa da son zamanlarda popüleritesini geri kazanmaya başladı. Geçmiş yıllarda özellikle Varlık Yayınları’nın yayınladığı cep kitapları, bir dönemin kültür tarihinde önemli rol oynamıştı.

Öğrenciler tercih ediyor

Cep kitapları, geçmişte olduğu gibi bugün de fiyatları ve boyutları nedeniyle dikkat çekiyor. Boyutları küçüldükçe maliyetleri de azalan ve bu sayede ucuzlayan kitaplar genellikle öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Bazı yayınevleri sadece özel serilerini cep boyutunda yayınlarken, bazı yayınevleri başta çok satan kitapları olmak üzere çeşitli kitaplarını bu boyda yayınlayabiliyorlar. Örneğin Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Meridyen alt markasında gerilim ve polisiyenin ağırlıkta olduğu cep kitaplarını yayınlarken Everest Yayınları Orhan Kemal, Pınar Kür, Ayşe Kulin gibi yazarların kitaplarını cep boyutunda yayınlıyor.

Epsilon Yayınları popüler kitaplarını cep boyutunda basmasının yanında “Angela’nın Külleri” gibi ödüllü ve klasikleşmiş kitaplarını da cep boyutunda yayınlamaya başladı. İthaki Yayınları da Jules Verne’in kitaplarını cep boyutunda yayınlamaya başlamasıyla bilimkurgu türü de ceplere girmiş oldu. Altın Kitaplar Yayınevi editörü Batu Bozkurt konu hakkındaki görüşünü “Şu anda çok satanlar listelerine girmiş kitaplarımızın cep boy versiyonlarını basıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi bizde de çok beğenildi ve okurlar arasında yeni bir trend yarattı” şeklinde belirtiyor.

Fiyatları satışı artırıyor

Kitapların tirajları da normal boyutlarıyla yarışıyor. Ayşe Kulin’in Everest Yayınları’ndan çıkan kitabı “Veda”nın normal boyu 130 bin satmışken çok yeni olmasına rağmen cep boyutundaki basımı 75 bini geçmiş durumda... Satış potansiyelini gören yayınevleri de geçmiş yıllarda normal boyutta satışa çıkmış bazı kitaplarını cep boyutunda tekrar görücüye çıkardı. Önceki yıllarda çok satmış olan Dan Brown’ın “Da Vinci Şifresi” kitabı cep boyutunda tekrar basılan kitaplara bir örnek... Bu boyutta basılan kitapların fiyatı da normal boyutlara göre ucuz. Fiyatları genellikle 5 ile 10 TL arasında değişiyor. Aynı zamanda Beyazıt ve Taksim’deki sahaflarda eski basım ve ikinci el cep boyutunda kitaplar bulmak mümkün...

 

Pınar Kür-Yazar

Cep boy kitapların çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Öğrencilik yıllarımda da hep onlardan alırdım. Kendi kitaplarımın da bu boyutta basılmasından memnunum. “Bitmeyen Aşk”ın bu boyutta basılması bana genç okuyucular kazandırdı. Öteki kitaplarımın da bu boyutta basılması yönünde istekler geliyor.


Buket Uzuner-Yazar

Cep boy kitapları, özellikle fiyatları nedeniyle çok olumlu buluyorum. Bütçesi kısıtlı öğrencilerden bu konuda olumlu tepkiler geliyor. Korsan kitapla savaşmakta etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Taşıması kolay olduğu için seyahatlerimde ben de cep boyutunu tercih ediyorum.


Işık Öğütçü-Orhan Kemal’in oğlu

Türkiye’de daha önce yapılan bir uygulamanın tekrarlanması yeni nesil için çok heyecan verici... Bu şekilde pek çok okuyucu, cep boy kitaplarla hiç okumadığı yazarlarla buluşmuş oldu; tabii ki Orhan Kemal’le de...Cep boy kitapların hem okuyucu hem yazar açısından önemli olduğunu düşünüyorum.


Buket Aşçı-Gazeteci

Belki farkında değiliz, ama kimi zaman bir kitabı okumayı zorlaştıran boyutlarıdır. Bunu en çok tatile giderken anlarım. Bir valiz neredeyse kitap olur, taşımak içinse cep Herkül’ü. İşte cep kitapları bu nedenle tam bir kurtarıcı. Hele birkaç günlük seyahatlerde... Küçük valizi hazırlamak istersiniz, ama kitaplar hep işi bozar. Oysa cep kitapları küçük ebatları ile insana bu kolaylığı sağlıyor. Sonra normal basımlara göre çok daha ucuz... Öğrencisi de alabilir, emekli de... Okuyup bitirdiğinizde otel odasında bırakırken aklınız kitaba verdiğiniz parada değil de sizden sonra orada kalacak ve o kitabı okuyacak kişinin kim olacağı sorusunda kalır. Bu arada bir zamanlar Varlık Yayınevi’nin cep boy kitaplarının olduğunu ve Batılı yazarı bu seriden ucuza okuduğumuzu hatırlatmak isterim.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2009 Cumartesi 22:06:13
Güncelleme :2 Eylül 2009 Çarşamba 19:40:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?