22
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

27 Mayıs’ın gizli kalan yönlerine iki kitap

Hulûsi Turgut’un yazdığı "Yassıada’da Yaptırılmayan Savunmalar" kitabıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri Foto Film Merkezi eski Komutanı Mu. Kd. Albay (E) Nusret Eraslan’a teslim edilen kopyalardan hazırlanan "Yüksek Adalet Divanı Kararları" eşzamanlı diyebileceğimiz bir şekilde basıldı.

İki kitap, birbirinden tamamiyle farklı gözükmekle birlikte, birbirini tamamlayan bir niteliğe sahip. Çünkü birisi sanıkların, diğeri ise iddia makamının görüşlerini yansıtıyor.

Hulûsi Turgut, Doğan Kitap tarafından yayımlanan eserinde Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın Yassıada yargılamaları sırasında yaptırılmayan savunmalarını gözler önüne seriyor.

Kuşkusuz işin bir de yargılayanlar cephesinden görünüşü var. Bunu da, o devirde Foto Film Merkezi Komutanlığı görevinde bulunan Nusret Eraslan’a teslim edilen kopyaların aynen basımından öğreniyoruz. Kabalcı Yayınevi tarafından ilk kez tam metin halinde yayımlanan "Yüksek Adalet Divanı Kararları," meselenin sivillerle ilgili boyutlarını da sergilediği için ayrı bir önem taşıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2007 Pazartesi 09:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?