16
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

'99 sayfada Ergenlikten Gençliğe'

Yazar bu kitabı hazırlarken ergenlik dönemine geri döndüğünü söylüyor... 

Gazeteciliğe yeni adım atmış biri için en stresli şey her halde deneyimli bir gazeteciyle röportaj yapmak! İşte benim “99 sayfada Ergenlikten Gençliğe” kitabının söyleşilerini gerçekleştiren sağlık muhabiri Didem Ünsal ile röportaja giderken hissettiğim tam da buydu. Ancak Ünsal, tıpkı kitaplarındaki gibi samimiyeti, açıksözlülüğü ve cıvıl cıvıl konuşmasıyla ilk sorudan itibaren tüm korkumu alıp götürdü. Eh, korku gidince de geriye kalan sadece sohbet oldu...

Didem Ünsal, 20 yıldır gazeteci. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun olduktan sonra, aynı yıl Ankara’da Ulus gazetesinde çalışmaya başlamış. 1989 yılında Sabah gazetesine geldiği günden bu yana ise sağlık muhabiri olarak çalışıyor. Bugüne kadar Ulus, Sabah, Yeni Yüzyıl, Milliyet, Hürriyet gazeteleri ile BRT ve Türkiye’nin ilk sağlık televizyonu olan “Medical Channel” ve artı Haber dergisi gibi basın yayın kuruluşlarında çalışmış, gerçekten deneyimli bir gazeteci.

Didem Ünsal’a röportajın ilk başında, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın “99 sayfada” dizisine nasıl dahil olduğunu soruyorum. Kendisini projesinin editörü olan Levent Cinemre’nin çağırdığını anlatıyor. Arkadaşı da olan Levent Cinemre’nin teklifinin kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyen Ünsal, genelde çeviri dışında pek girilmeyen bir alanda yüzde yüz yerli bir proje yapılıyor olmasının da kendisini heyecanlandıran sebeplerden biri olduğunu belirtiyor.

Teklifi kabul etmesinin ardından Yayınevinin kendisinden konu başlıkları önermesini isteğini bildiren Ünsal, çıkardığı yaklaşık 40 ana başlığı yayın evine bildirdiğini ve konuları netleştirdikten sonra serinin kendisinin çıkardığı ilk kitabı olan “Migren ve Başağrısı”na başladıklarını anlatıyor.

Şimdiye kadar bu seriden “Migren ve Başağrısı”, “Alzheimer - Parkinson”, “Tüp Bebek”, “Depresyon”, “Bebeklikten Çocukluğa” ve “Kalp Sağlığı” kitaplarını da çıkaran Ünsal, hazırladığı kitapların aslında 2 kişi tarafından yazıldığını da özellikle vurguluyor. Kitabın uzman kişi ile yüz yüze interaktif olarak hazırlandığını belirten Ünsal, kendisinin kitapların hazırlanmasında ana görevinin ise bölümlerin birbirini takip etmesini ve düzgün bir senaryo olmasını sağlamak olduğunu kaydediyor. Ünsal, her ne kadar her 2 yazarın da eşit katkısının çok önemli olduğunu vurgulasa da, kitapları gerçekleştirdikleri uzmanların sözleri otorite cümlesi olduğundan, çok da fazla karışmak istemediğini belirtiyor. 

Röportaj tekniklerini öğrenmek isteyenler için de faydalı

Seriden çıkan tüm kitaplar esasında içerdiği konuyla ilgilenenler kadar röportaj tekniklerini öğrenmek isteyen gazetecilik öğrencileri ve genç gazeteciler için de birer örnek teşkil ediyor. Ünsal’a bunu söylediğimde o da bu kitapları hazırlarken röportajın aslında bir sanat olduğunu öğrendiğini söylüyor. “Bu kadar yıl haber yazmış, bu kadar yıl sayfalarca haberi çıkmış bir insanın röportajcı olması için, bu kadar kitap çıkartırsa kendini ifade edebileceğini öğrendim” diyen Ünsal, gazetecilik eğitimi alan, gazetecilik yapan insanların bu kitapları okuması gerektiğini ifade ediyor.

Didem Ünsal’ın “99 sayfada” serisinden çıkardığı son kitap olan Ergenlikten Gençliğe geçiş ise, daha önce çıkan “Bebeklikten Çocukluğa” kitabının devamı niteliğini taşıyor. Bu kitabı da Prof. Dr. Yankı Yazgan ile hazırlayan Ünsal, kitabın sadece ergenlik döneminde olanlara ya da ebeveynlere değil, kendini tanımak isteyen herkese yönelik olduğunu söylüyor. Serinin tüm kitaplarının fiyatları ve kolay okunurluğuyla geniş okur kitleleri için hazırlandığını hatırlatan Ünsal, kendisinin de kitabı hazırlarken ergenlik dönemine geri döndüğünü ve ailesiyle o dönemdeki ilişkilerini tekrar gözden geçirdiğini samimiyetle söylüyor. Okulda uygulanan zorbalık ve internetin ergenlik çağındaki etkileri gibi, ergenlik dönemi ile ilgili kitaplarda görmeye pek alışkın olmadığımız başlıkları da incelediklerini belirten Ünsal, özellikle son dönemde gündemde olan ergenlik dönemi zorbalığı ya da o dönemde gençlerin şiddete eğilimlerini de incelediklerini kaydediyor.Toplumla beraber ergenlik sorunlarının da değişim geçirdiğini bildiren Ünsal, bu kitapla aslında insanlara ergenliğin korkulacak bir dönem olmadığını anlatmaya çalıştıklarını belirtiyor.

“99 sayfada” serisinde yayınlanmak üzere Ankara Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol’la yüksek tansiyon üzerine hazırladığı bir kitabın da hazır olduğunu haber veren Ünsal, Prof. Dr. Pınar Aydın ile hazırladıkları göz sağlığı kitabının da düzeltme aşamasında olduğunu bildiriyor. Ünsal ayrıca, bu seriden, diyabet, akciğer kanseri, kabızlık, romatizma ve uyku sorunları ile ilgili kitapları hazırlayacağını belirtiyor.



edebiyatodasi.com
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 18:53:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?