20
Mayıs
2024
Pazertesi
KİTAP

Anadolu Selçuklu eserleri

Anadolu’daki medeniyeti kuran Selçuklu Türkleri, bulunduğu toprakları mimari eserlerle donatarak hanlar, kervansaraylar, hastaneler, medreseler, kümbetler, camiler, türbeler, saraylar, köşkler ve hamamlarla Anadolu şehirlerinin çehrelerini değiştirmiştir.

Konya, Ankara ve Niğde’de Alaeddin Camileri, Afyon’da Ulu Camii, Afşin’de Eshab-ı Kehf Camii, Ankara’da Aslanhane Camii, Amasya’da Burmalı Minare ve Gök Medrese Camii, Konya’da Karatay ve İnce Minareli Medrese, Kayseri’de Huand, Sahibiye ve Hacı Kılıç Medreseleri, Erzurum’da Çifte Minareli Medrese, Sivas’ta Gök Medrese gibi ilk aklımıza gelen eserler hep bu medeniyetin topraklarımıza diktiği yapılar olmuştur. Tarihten günümüze kalan bu eserlerin korunması, envanterinin yapılması, tanıtılması ve bu mirasın dünyaya duyurulması büyük önem taşır. Selçuklu adını taşıyan tek belediye olan Konya’nın Selçuklu Belediyesi, çok şık iki külliyatlı eser ile bu eserlere karşı minnet borcunu ödemeye çalışıyor. Güzel sanatlardan edebiyata kadar birbirinden değerli eserler veren Selçuklu’nun İslam medeniyeti kadar Avrupa medeniyeti için de önem taşıdığına dikkat çeken Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen, “Bu projenin ardından Türkistan, Harezm, İran, Afganistan, Azerbaycan, Irak, Suriye ve Mısır’daki eserleri de ‘Selçuklu’ya Vefa’ projesiyle ele alacağız.” diyor.

Selçuklu Belediyesi Kültür Yayınları arasından çıkan ve her biri 494’er sayfa olmak üzere iki cilt halinde yayınlanan ‘Anadolu Selçuklu Eserleri’ isimli eser, bu medeniyetin birikimlerini tek kaynak halinde sunuyor. Prof. Dr. Haşim Karpuz, Ahmet Kuş, Fevzi Şimşek ve İbrahim Divarcı’dan oluşan bir ekip tarafından hazırlanan İngilizce-Türkçe kitap, hem eserlerle ilgili ayrıntılı bilgiye hem de arşiv niteliğinde fotoğraflara sahip. Aynı zamanda ‘Sultanların Mirası’ isimli bir VCD çalışması da görsel olarak sizi bu eserlerle birlikte kürtürel bir yolculuğa çıkarıyor. Kitapta Anadolu’nun hemen hemen her ilinde bulunan Selçuklu eserlerinin tamamına yer veriliyor. Kitapta yer alan eser sayısı 677.

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2008 Pazar 16:52:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eggesu kodal IP: 81.91.24.xxx Tarih : 9.12.2008 17:30:12

çok beğendim iyiki varsınız...